Hlavní obsah
3,1
(1154)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Receptů na utopence existuje nepřeberně, ale tenhle je ozkoušený a opravdu osvědčený – buřty jsou příjemně pikantní, nálev je tak akorát kyselý a po ochutnání se po nich zaručeně zapráší!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na buřty
  • 10 ks špekáčků
  • 4 ks cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 ks feferonek
Na nálev
  • 20 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 300 ml octa 8%
  • 2 lžičky cukru
  • 600 ml vody
Článek

Buřty se dají připravit na mnoho způsobů, třeba na pivě nebo jako buřtguláš. Víte, čím se řídit při nákupu této uzeniny? Jsou kvalitnější buřty, nebo špekáčky? Vše se dozvíte v tomto článku.

Postup

01.

Nejprve si připravte nálev: koření, sůl, ocet, cukr a vodu přiveďte k varu a nechte asi 5 minut probublávat. Stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku.

02.

Špekáčky oloupejte, prokrojte, ale úplně nedokrojte. Zevnitř je potřete hořčicí a posypejte paprikou.

03.

Cibule nakrájejte na půlkolečka. Do každého špekáčku vložte plátek cibule a spojte párátky.

Foto: Mona Martinů

Aby hezky držely, spojte špekáčky párátkyFoto: Mona Martinů

04.

Ve vrstvách skládejte špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami. Na závěr vše přelijte ještě teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.

Zkuste i netradiční utopence jako nakládané karbanátky nebo nakládaný hermelín. Podobné dobroty se hodí i na větší sešlosti – v nejhorším se vždycky snědí druhý den. Pokud vám maso nevoní a raději byste nakládali nějakou zeleninu či ovoce, není problém. Podívejte se na recepty na zavařování.

Načítám