Článek
Buřty se dají připravit na mnoho způsobů, třeba na pivě nebo jako buřtguláš. Víte, čím se řídit při nákupu této uzeniny? Jsou kvalitnější buřty, nebo špekáčky? Vše se dozvíte v tomto článku.
Postup
01.
Nejprve si připravte nálev: koření, sůl, ocet, cukr a vodu přiveďte k varu a nechte asi 5 minut probublávat. Stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku.
02.
Špekáčky oloupejte, prokrojte, ale úplně nedokrojte. Zevnitř je potřete hořčicí a posypejte paprikou.
03.
Cibule nakrájejte na půlkolečka. Do každého špekáčku vložte plátek cibule a spojte párátky.
04.
Ve vrstvách skládejte špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami. Na závěr vše přelijte ještě teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.
Zkuste i netradiční utopence jako nakládané karbanátky nebo nakládaný hermelín. Podobné dobroty se hodí i na větší sešlosti – v nejhorším se vždycky snědí druhý den. Pokud vám maso nevoní a raději byste nakládali nějakou zeleninu či ovoce, není problém. Podívejte se na recepty na zavařování.