Hlavní obsah
3,3
(91)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Věděli jste, že vám příprava domácí hořčice zabere jen několik minut a suroviny máte nejspíš už doma? Pojďte si se mnou vyladit pikantní hořčici přesně podle vaší chuti, a už nikdy ji nebudete kupovat!

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce sladidla
  • 250 ml octa 8%
  • 100 g hořčičných semínek
Článek

Postup

01.

Ocet svařte a nechce trochu prochladnout. Jestli používáte k oslazení cukr, rozpusťte ho v horkém octě, pokud jako já med, přidejte ho rovnou k semínkům.

Foto: Mona Martinů

Ocet svařteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Já sladila medem, ale použít můžete i klasický bílý cukrFoto: Mona Martinů

02.

Semínka poté osolte a přidejte kurkumu pro žlutou barvu.

Foto: Mona Martinů

Semínka lehce osolte a přidejte kurkumu pro hezky žlutou barvuFoto: Mona Martinů

03.

Zalejte polovinou octa a nechte alespoň 15 minut odstát, aby semínka nasákla a změkla. Směs poté za přilévání zbylého octa rozmixujte do hladka. V případě potřeby ještě rozřeďte, doslaďte nebo dosolte.

Foto: Mona Martinů

K nabobtnalým a rozmixovaným semínkům přilévejte ocet, až docílíte požadované hustoty hořčiceFoto: Mona Martinů

Druhá možnost je semínka nasucho rozemlít v mlýnku na mák, a poté je s ostatními surovinami pouze smíchat. Hotovou hořčici dejte do čisté skleničky a uchovávejte v lednici, kde vám vydrží minimálně dva týdny, ale i déle. Nebojte se výrazné chuti, hotová hořčice postupně zjemní!

- Část světlých semínek nahraďte pikantnějšími černými a v octě svařte bobkový list, majoránku a nové koření – vznikne vám pak hořčice na způsob kremžské

- Pro hrubozrnnou hořčici jednoduše nemixujte do hladka

- Experimentujte s kořením: přidejte estragon, tymián, oregano nebo chilli

- Pro další ochucení rozmixujte se semínky i česnek, šalotku, nastrouhaný křen nebo pomerančovou šťávu

Související témata:

Načítám