Článek
Postup
01.
Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout.

Čokoládu rozpusťte s kondenzovaným mlékem a nechte trochu vychladnoutFoto: Greta Blumajerová
02.
Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut.

Oříšky dejte na asi 10 minut do trouby, až začnou slupky praskatFoto: Greta Blumajerová
03.
Ještě horké oříšky zabalte do čisté utěrky a promačkejte, abyste je oloupali. Nevadí ale, když vám sem tam slupka zůstane. Pokud jste koupili oříšky už oloupané, krok s utěrkou vynechte, ale opražte je také, pomazánka bude mít lepší chuť.

Opražené oříšky přendejte do čisté utěrky a rukama pořádně promačkejte, abyste se zbavili slupekFoto: Greta Blumajerová

Není vůbec na škodu, když vám sem tam nějaká slupka zůstaneFoto: Greta Blumajerová
04.
Oříšky přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu.

K mixování budete potřebovat výkonný robotFoto: Greta Blumajerová
05.
Poté přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala.

Přidejte dvě lžíce holandského kakaaFoto: Greta Blumajerová

Podtrhněte chuť vanilkou a špetkou soliFoto: Greta Blumajerová

A na závěr přilejte čokoládu s kondenzovaným mlékemFoto: Greta Blumajerová
06.
Rozdělte ji do skleniček a schovejte třeba do krabice od rýže, aby na ni nikdo nepřišel!
Tip pro dvoubarevnou nutellu: Udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.