Článek
Postup
01.
Do mouky udělejte důlek, vklepněte do něj vajíčko a nožem ho rozmíchejte.
02.
Přidejte lžíci a kousek vody a rukama zpracujte na tuhé nelepivé těsto. Pokud by se příliš drolilo, přilejte ještě trochu vody, pokud by bylo naopak mazlavé, přidejte mouku.
03.
Do většího hrnku pak nalijte vroucí vodu, aby se zahřál, a těsto pod ním nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
04.
Těsto rozdělte na dvě části a postupně na pomoučeném vále vyválejte na co nejtenčí placku – prsty by pod ní měly prosvítat. Plát rozložte na čistou utěrku a nechte ho asi půl hodiny oschnout (během sušení ho můžete sem tam otočit), aby povrch připomínal kůži, ale přitom se ještě nedrolil.
05.
Poté ho nakrájejte na pruhy široké jako požadovaná délka nudlí (pokud přijdou do polévky, měly by se vejít na lžíci!), poskládejte je přes sebe, přepulte a ještě jednou dejte přes sebe, aby vznikl vyšší komínek. Poté už ostrým nožem odkrajujte vrstvu jednotlivých nudliček.
06.
Z těsta můžete snadno připravit i široké vaječné nudle: trik pro jejich přípravu spočívá v tom, že plát jednoduše zarolujete a takto z něj odkrajujete už zamotané dlouhé nudle. Hotové je vařte v osolené vroucí vodě, nudličky pak přímo v polévce nebo je opět rozložte na utěrku či prkénko a nechte je do druhého dne dobře proschnout.
- V uzavřené láhvi vám usušené nudle vydrží i několik měsíců. Oprava: nevydrží, sníte je.
- Uvedené množství vystačí na 3 až 4 hrnce polévky nebo 2 větší porce těstovin.
- Místo vody použijte šťávu z červené řepy nebo špenátu, která nudle krásně obarví.
- Obměnit můžete i druh mouky – každá rodina má svůj recept a leckdo dává polohrubou nebo i hrubou mouku.