Článek
Postup
01.
Do mouky udělejte důlek, vklepněte do něj vajíčko a nožem ho rozmíchejte.

Foto: Eva Malúšová
02.
Přidejte lžíci a kousek vody a rukama zpracujte na tuhé nelepivé těsto. Pokud by se příliš drolilo, přilejte ještě trochu vody, pokud by bylo naopak mazlavé, přidejte mouku.

Foto: Eva Malúšová
03.
Do většího hrnku pak nalijte vroucí vodu, aby se zahřál, a těsto pod ním nechte alespoň půl hodiny odpočinout.

Foto: Eva Malúšová
04.
Těsto rozdělte na dvě části a postupně na pomoučeném vále vyválejte na co nejtenčí placku – prsty by pod ní měly prosvítat. Plát rozložte na čistou utěrku a nechte ho asi půl hodiny oschnout (během sušení ho můžete sem tam otočit), aby povrch připomínal kůži, ale přitom se ještě nedrolil.

Foto: Eva Malúšová
05.
Poté ho nakrájejte na pruhy široké jako požadovaná délka nudlí (pokud přijdou do polévky, měly by se vejít na lžíci!), poskládejte je přes sebe, přepulte a ještě jednou dejte přes sebe, aby vznikl vyšší komínek. Poté už ostrým nožem odkrajujte vrstvu jednotlivých nudliček.

Foto: Eva Malúšová
06.
Z těsta můžete snadno připravit i široké vaječné nudle: trik pro jejich přípravu spočívá v tom, že plát jednoduše zarolujete a takto z něj odkrajujete už zamotané dlouhé nudle. Hotové je vařte v osolené vroucí vodě, nudličky pak přímo v polévce nebo je opět rozložte na utěrku či prkénko a nechte je do druhého dne dobře proschnout.

Foto: Eva Malúšová
- V uzavřené láhvi vám usušené nudle vydrží i několik měsíců. Oprava: nevydrží, sníte je.
- Uvedené množství vystačí na 3 až 4 hrnce polévky nebo 2 větší porce těstovin.
- Místo vody použijte šťávu z červené řepy nebo špenátu, která nudle krásně obarví.
- Obměnit můžete i druh mouky – každá rodina má svůj recept a leckdo dává polohrubou nebo i hrubou mouku.