Článek
Milujete naložené rybičky, ale když si přečtete jejich složení, chuť vás rychle přechází? Zkuste si je připravit doma! Chce to jen chvilku přípravy (když koupíte filety už hotové, tak se příprava počítá opravdu na minuty), tři dny vydržet, a pak už si jen pochutnávat na čerstvě naložených rybách bez zbytečných éček a konzervantů.
Naložené sledě
Potřebujete: 8 sledích filetů nebo 4 celé ryby, 1–2 cibule, 250 ml octa, 250 ml vody, 2,5 lžičky soli, 50 cukru krupice, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky

Ocet, cukr a sůl jsou přirozené konzervanty, takže je úplně zbytečné kupovat naložené ryby plné éčekFoto: Eva Malúšová
Postup: Ryby opatrně od bříška rozřízněte, vyvrhněte, oddělte hlavu, vyndejte páteř a odstraňte ploutve a ocas. Menší kostičky v nálevu krásně změknou, ale ty větší kolem páteře zkuste z většiny vyndat. Ocet, vodu, sůl, cukr a koření přiveďte k varu, filety ve skleněné nebo nerezové láhvi proložte proužky cibule a zalejte vroucím lákem. Nechte alespoň tři dny v chladu odležet a začněte ochutnávat :-).

Ryby vykuchejte a rozdělte na dva filetyFoto: Eva Malúšová

Střídavě s proužky cibule naplňte do sklenice nebo nerezové miskyFoto: Eva Malúšová

Ocet a vodu svařte s cukrem, solí a kořenímFoto: Eva Malúšová

A ještě horkým lákem ryby zalejteFoto: Eva Malúšová
Hotové vydrží v chladu asi dva týdny, ale záleží také na čerstvosti použitých ryb.
- Ještě jemnější maso získáte, když filety nejdřív naložíte na tři dny pouze do soli, poté opláchnete, osušíte a pokračujete stejně jako v receptu.
- Podle chuti experimentujte s kořením – výborný je i samotný nadrcený pepř nebo chilli.
- Hotové sledě můžete vyndat z kyselého láku, stáhnout z kůže a naložit do oleje s cibulí a pepřem.
- Jestli neseženete sledě, zkuste jiné čerstvé ryby.

Už za tři dny si můžete pochutnat na úžasně jemném rybím masu!Foto: Eva Malúšová
Jíte pravidelně ryby, nebo jim zatím nemůžete přijít na chuť?