Článek
Postup
01.
Střeva pořádně propláchněte, abyste se zbavili veškeré soli, a nechte v misce s vodou, díky které změknou.
02.
Z boku odstraňte kůži (tu použijte třeba do domácí tlačenky) a kosti a spolu s plecí nakrájejte na proužky – maso se vám tak bude lépe sunout do mlýnku.
03.
Spolu s česnekem pak maso namelte (pokud používáte maso s tužšími částmi, ty umelte najemno), osolte (obecně se radí 20 g soli na 1 kg masa, ale záleží na vaší chuti), pořádně opepřete a ochuťte drceným kmínem.
04.
Maso můžete rozdělit na třetiny a do jedné přimíchat ještě majoránku a do druhé sladkou a pálivou papriku. Jestli si netroufáte ochutnávat syrové maso, lze ze směsi osmažit malý karbanátek a na základě jeho chuti maso případně ještě doladit.
05.
Okořeněné maso je teď třeba rukama nebo robotem s hnětacími háky pořádně prohníst, aby se uvolnila bílkovina (světlá mazlavá hmota), díky které pak klobásy drží tvar. A teď už zbývá jen plnit: na mlýnek nasaďte plnící nástavec, na ten narolujte celé střívko tak, aby z něj koukal jen úplný konec, a ideálně si přizvěte nějakého pomocníka – nejlépe se pracuje tak, že jeden drží plnící se střívko a druhý mele mlýnkem a přidává maso.
06.
Když je celé střevo naplněné, palci namáčkněte místa, kde chcete klobásu zakončit, a několikrát zatočte. Na okrajích není třeba zavazovat, protože díky důkladnému hnětení směs drží sama o sobě.
07.
Hotové klobásy pečte na grilu nebo velmi pozvolna na pánvi na trošce oleje, aby střívko neprasklo. Hotové jsou, když na stisk ze stran už drží tvar.