Článek
01.
Mléko zahřejte na 85 stupňů (pokud nemáte teploměr, stačí ho zahřívat, až se téměř začne vařit), stáhněte z ohně a nechte zchladnout na 45 stupňů. Proces chladnutí můžete urychlit ledovou lázní – do větší mísy vyloupejte kostky ledu, zalijte studenou vodou a kastrůlek s mlékem do ní ponořte.
02.
Do zchladlého mléka zašlehejte jogurt a směs přelijte do vyčištěné láhve, několika menších či ponechte přímo v kastrolu.
03.
Nádoby zabalte do utěrky a vložte do litinového hrnce (pokud ho nemáte, nic se neděje). Nyní by měl jogurt 6–10 hodin zrát při 45 stupních. Čím déle jogurt necháte zrát, tím bude hustší a kyselejší, nejsnadnější varianta je jogurt připravit večer a nechat ho zrát přes noc.
04.
Stabilní teploty nejlépe docílíte pomocí trouby: i s hrncem ji vyhřejte na 70 stupňů, poté vypněte a jogurt v ní nechte přes noc. Ráno ho přendejte do lednice (ten z hrnce můžete rozdělit do lahviček a rovnou doplnit třeba marmeládou), v chladu jogurt ještě více zatuhne a vydrží pak asi týden.