Hlavní obsah
3,3
(109)

Kdy je nejlepší nakládat křen? Na začátku podzimu. To je totiž ve své vrcholné sezoně, bude se vám hodit k pečínkám, a ještě si podpoříte imunitu do přicházejících plískanic. A domácí křen má mnohem větší říz! Jestli máte k dispozici křen i jindy, nebojte se ho naložit podle našeho receptu.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 lahvičky po 200 ml
  • 300 g křenu
  • 1 lžička soli
  • 50 ml octa 8%
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
Článek

Postup

01.

Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte. Přilijte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc. Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru.

Nakládaný křen se vám bude hodit třeba k bůčku. Využijete ho ale také při grilování. Dejte si ale pozor na největší chyby s grilováním spojené

Energetická hodnota celkem - 3 lahvičky po 200 ml
Energie5 187,64 kJ
Bílkoviny10,5 g
Tuky101,5 g
Sacharidy72,47 g
Sůl6,27 g
SAFA12,3 g
Vláknina19,61 g
Cukry45,27 g
Související témata:

Načítám