Článek
V redakci jsem nechvalně proslulá svou snahou přesvědčit kolegy o tom, že červená řepa je nejen super zdravá a levná, ale při správné přípravě také dobrá. Tak už jsem ji i do těch největších odpůrců dostala v podobě růžových palačinek, zeleninového burgeru, sýrové pomazánky s křenem nebo třeba krémového rizota s červeným vínem.
Netvrdím, že vše přijali bez výhrad, ale pokud máte vy řepu alespoň trochu rádi, zkuste ji naložit do kořeněného láku, který se na hony vzdaluje tomu ze školní jídelny. Z naložené řepy si pak během chvilky připravíte salát (skvělá je v kombinaci s křenem či česnekem), pomazánku nebo třeba rizoto.
Naložená červená řepa
Potřebujete: červenou řepu (vybírejte spíše menší a podobně velké kousky), sůl. Na 1 l vody dejte:350 ml 8% octa, 60 g cukru krupice, 40 g soli, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček pepře, 2 bobkové listy
Postup: Neoloupané řepy uvařte v osolené vodě doměkka, podle jejich velikosti to bude trvat 40 až 60 minut. Dejte ale pozor, aby zelenina nebyla zbytečně převařená. Spařte studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky (ty ale zavánějí onou jídelnou!) či hranolky a rozdělte do vyčištěných sklenic.
Vodu asi 5 minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením (to buď rozbijte v hmoždíři, aby bylo výraznější, a lák poté slejte, nebo ho nechte v celku a přidejte pak do sklenic spolu s nálevem). Ještě horkým lákem řepu zalejte a sterilujte 20 minut při 85 °C.
To můžete udělat buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně. (Zkoušeli jste třeba zavařovat v mikrovlnné troubě?) Konzumovat ji můžete hned, ale ještě o něco lepší bude po pár dnech uležení.
Tip: Podle chuti řepu proložte čerstvým křenem nebo cibulí či okořeňte anýzem, fenyklem nebo kmínem.
Do jakého tábora se v případě řepy řadíte, k jejím zastáncům, nebo odpůrcům?