Hlavní obsah

Nejzdravější způsob přípravy kávy: v čem všem může pomoci?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Šálek kávy je po celém světě symbolem příjemně strávené pauzy a přívalu energie, který vám vlije do žil. Přínosná může být dokonce i pro vaše zdraví, pokud ji ovšem pijete správným způsobem. Víte, jak na to?

Článek

Espreso, turka nebo kapučíno? Záleží na chuťových preferencích a očekávání, které od šálku černého moku máte. Některá káva spolehlivěji nakopne, jiná je synonymem pohody při setkání s kamarádkami. Dávku kofeinu vám dodají všechny, přesto může být některá volba o něco zdravější.

Správná a zdravá příprava kávy

Vhodnou úpravou můžete dostat nejen lahodnou chuť a vůni, ale i maximum přínosných látek, které kávová zrna skrývají. Naopak nevhodným postupem přípravy se káva ničí a může se vám po ní i přitížit. Například při příliš dlouhém louhování se uvolňují nežádoucí látky, které mohou být dráždivé pro trávení a může z nich bolet hlava.

Srdci svědčí filtrovaná káva

Káva nemá jen pozitiva. Mimo jiné obsahuje látky, které mohou zvyšovat hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, a tím přispět k infarktu a kardiovaskulárním chorobám. Švédští vědci z göteborské univerzity ovšem odhalili, že filtrováním se tyto látky snadno odstraní. Dle jejich závěrů je tedy nejzdravější variantou přípravy kávy filtrování, tedy překapávání.

Zdravotní výhody překapávaného kafe

Při přípravě káva protéká přes speciální papírový, textilní, nebo dokonce kovový filtr, a odděluje se tak rychle od kávové sedliny. Právě v ní vědci potvrdili přítomnost potenciálně škodlivých látek. Proto je filtrovaná neboli překapávaná káva zdravější variantou přípravy než espreso, nebo dokonce oblíbený český turek, který se podává i se sedlinou.

Dalším benefitem je vyšší podíl vody ve filtrované kávě, což pomáhá doplnit deficit tekutin, který močopudný kofein někdy vyvolává. Filtrovaná káva je rovněž slabší, může být proto lépe snesitelná pro lidi, kterým silné espreso zvyšuje tlak nebo způsobuje bušení srdce, případně působí negativně na trávení.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Filtrovaná káva je zprvu hořká, jak chladne, sládne a příjemně ovocně se rozvoníFoto: baranq, Shutterstock.com

Proti únavě i alzheimeru

Káva, bez ohledu na způsob přípravy, dokáže během chvilky zahnat pocit ospalosti, zlepšuje pozornost, paměť a koncentraci. Dopřáváte-li si ji pravidelně, a to podle doporučení vědců i tři až čtyři šálky denně, klesá o šedesát procent riziko, že se ve stáří budete potýkat s degenerativními onemocněními mozku, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Pomáhá totiž stimulovat paměťová centra a tlumí vznik peptidů, které jsou v mozku pacientů přítomné.

Bojovník proti rakovině

Díky antioxidačním schopnostem je káva důležitá v prevenci nádorových onemocnění. Snižuje například riziko melanomu kůže. Pít by ji měli muži, které chrání před rakovinou prostaty, ale i ženy, neboť snižuje riziko výskytu rakoviny děložního čípku.

Káva pomáhá při hubnutí i proti cukrovce

Pití kávy přispívá k zrychlení metabolismu, což oceníte, když se snažíte zhubnout. Podporuje také rozklad tukových buněk v těle a rovněž zlepšuje výkon a výdrž při sportu. Svižnější metabolismus pomáhá z těla odvádět nebezpečné toxiny, což ulevuje játrům. Káva také posiluje antioxidační procesy a ovlivňuje inzulinovou rezistenci, čímž napomáhá proti rozvoji diabetu 2. typu. K správnému zacházení těla s inzulinem přispívají i hořčík a draslík, minerály, které káva obsahuje.

Foto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Pití kávy povzbudí tělo i mysl a uvolní vás ve chvílích stresuFoto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Recept na nejlepší filtrovanou kávu

Chcete-li si filtrovanou kávu doopravdy vychutnat, nepřehánějte to s teplotou vody ani s dobou louhování. Používejte vodu o teplotě 93 °C (tu má asi 45 sekund po dovaření) a doporučujeme předehřát šálek – při podávání by káva měla mít asi 60 °C. Kávová zrna by měla být čerstvě pražená, melte je těsně před přípravou, aby si zachovala chuť, vůni i žádoucí látky. Kávu nejprve malým množstvím vody spařte, ať nabobtná a rozvoní se. Poté, asi po 40 vteřinách, ji zalijte a nechte maximálně čtyři minuty extrahovat. Delší doba ničí kávovou chuť a jemnou vůni a uvolňují se při ní hořké tóny, které zkazí nejen zážitek z oblíbeného nápoje, ale mohou působit dráždivě.

Načítám