Článek
Sušení je způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce, zeleninu, houby či bylinky, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Ovšem jen za předpokladu, že je usušíte a následně uskladníte správně, že se vyvarujete častých chyb.
Proč sušit?
Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, tedy je usušíte, zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek v nich. Není to na úkor vitaminů a dalších příznivých látek – ty zůstávají v sušených potravinách z 85 procent. Znamená to tedy, že zásadně prodloužíte jejich trvanlivost, aniž byste k nim museli přidávat konzervanty.
Kde sušit?
Možná si pamatujete, jak jste s babičkou sušili houby ve stínu zahrady, nebo dělali křížaly z jablek na radiátoru. Můžete to udělat také tak, ale ať zvolíte jakoukoli metodu, měli byste se držet několika zásad:
- Venku na vzduchu - pozor, abyste nevystavovali sušené dobroty slunci nebo je nenechali příliš ve stínu – buď by se mohly „spálit“, nebo naopak sušit tak pomalu, že začnou plesnivět.
- V troubě - jestliže máte troubu s nastavitelnou regulací teploty, ideálně horkovzdušnou s ventilací, pak by to neměl být problém. Pokud máte starší plynovou troubu, sušte při otevřených dvířkách, aby odcházela vlhkost. Teplotu tam nastavit nejde, proto zvolte nejnižší možnou intenzitu a často kontrolujte, v jakém stadiu sušení je – nejde dopředu říct, jak dlouho bude trvat. Nesušte ale jen na plechu, je potřeba plátky podložit nejlépe papírem – pozor, nikdy ne potištěným!
- V sušičce - to je asi nejpohodlnější, ale měli byste si rozmyslet, zda ji opravdu využijete, nebo to bude další spotřebič ve spodním, skoro zapomenutém regálu kuchyňské linky – to by byla velká škoda.
Jak sušit?
Pokud se do sušení pustíte, měli byste se vyvarovat chyb, které mohou výsledek pokazit:
- Nešetřete - sušit byste měli jen dobře vyzrálé a nepoškozené plody. Dobře vyzrálé znamená zralé, ale ne přezrálé. Ovoce vypeckujte a zbavte jádřinců, drobné plody ponechejte celé. Větší plody nakrájejte, ideální jsou kousky do centimetru šíře.
- Neloupejte - jablka, hrušky a podobné ovoce nemusíte loupat, ve slupce je také mnoho cenných látek. Vždy ale suroviny před sušením dobře omyjte, ideálně vlažnou vodou, dvojnásob ty kupované.
- Zabraňte zhnědnutí - meruňky, hrušky a jablka hnědnou, to nevypadá dobře. Proto je před sušením na chvíli ponořte do vody s citronovou šťávou. Na 250 ml vody stačí přidat lžíci šťávy. Nepočítejte se stejnou barvou, jakou má kupované sušené ovoce – ale u něj je to za cenu přidání éček.
- Nenechávejte v kuchyni - sušené potraviny vydrží i několik let, ale musíte je skladovat ve vzduchotěsné nádobě, které je ochrání před vlhkem, prachem, ale i škůdci. Nádoby se sušenými potravinami patří do chladu a tmy, rozhodně ne třeba do kuchyně nad sporák, kde je vlhko.
Jak vybrat sušičku
Nejpohodlnější sušení je právě v moderních sušičkách ovoce, které za vás ohlídají správnou teplotu a čas. Sušení v nich je kratší a efektivnější. Musíte si jen vybrat jejich velikost a počet sít na sušení. „Většinou můžete síta dokoupit, a zvětšit tak plochu na sušení. Výborná je i fólie nebo miska na drobné, drcené či namixované potraviny. Některé sušičky využívají technologii infračerveného sušení, tedy stejný princip jako sušení na slunci, uchovávají v potravinách všechny důležité látky jako vitamin D a minerály, u masa nebo ryb navíc působí proti rozkladu,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.
Pro výběr je dobré vědět, kolik a co budete nejčastěji sušit. „Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením je časovač, který sušičku po dokončení práce sám vypne,“ dodává produktový specialista Euronics Tomáš Zezula.
Kterou si pořídíte?
A jaká je nabídka? Našli jsme pro vás několik tipů.
Eta Vital Air 030290000, 630 W, 9 sušících sít a 1 sušící plato na drcené potraviny, 29,4 x 36,5 cm, na ovoce, zeleninu, maso, ryby a domácí těstoviny, i na přípravu kvásku, vykynutí těsta a pečení chleba či rozpékání pečiva, zvládne výrobu domácího jogurtu, ovocných placek, nastavitelná teplota 30–70 °C, časovač až 40:59, tlačítkový LED displej, cena 6999 KčFoto: Archiv firmy
G21 Paradiso big, 550 W, 6 sušících výškově nastavitelných plat 42 x 28,5 cm, regulátor nastavení teploty 40–70 °C, digitální časovač, automatické vypnutí, ventilátor s technologií Silent Thing pro tiché a rovnoměrné sušení, cena od 1499 KčFoto: Archiv firmy
Sencor SFD 4235WH, 350 W, 5 kulatých plat s průměrem 32 cm, elektronická regulace teploty 40–70 °C, podsvětlený LED displej, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 1084 KčFoto: Archiv firmy
ECG SO 570, 200–240 W, 5 plat o průměru 30,4 cm, na ovoce, bylinky, květiny, maso, ryby a pečivo, LED displej, vnitřní ventilátor, teplota 35–70 °C, pojistka proti přehřátí, cena od 1120 KčFoto: Archiv firmy
Clatronic DR 2751, 250 W, 5 stohovatelných plat s průměrem 31,5 cm, pro sušení ovoce, zeleniny, bylinek, hub, masa, funkce cirkulace vzduchu, ochrana proti přehřátí, vypínač, cena od 533 KčFoto: Archiv firmy
G21 Harmony big, 800 W, 10 sušících plátů + 10 sušících vložek s jemným síťováním, rozměr plata 34 x 38 cm, nastavení teploty 32–68 °C, digitální časovač, rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin, jednoduché ovládání, cena od 4367 KčFoto: Archiv firmy
Sencor SFD 851GR, 240 W, 5 plat s průměrem 25,5 cm a nastavitelnou výškou, tichý chod, pojistka proti přehřátí, časovač, podsvětlený LED displej, regulace teploty 35–70 °C, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 667 KčFoto: Archiv firmy
Orava SU-102, 230 W, 5 plat (rozměry neuvedeny, celkový rozměr sušičky 32 x 27 x 25,5 cm), vysokoúčinný ohřívač a ventilátor, bezpečnostní pojistka, jednoduché ovládání pomocí otočného ovladače teploty 35–70 ° C, cena od 909 KčFoto: Archiv firmy
Steba ED 5, 350 W, 5 sušících plat 5 x 32 x 25 cm, povrch z kvalitní nerezové oceli a černého plastu, elektronická regulace teploty 40–70 °C, elektronický časovač (1–36 hod.), odolný motor s lopatkami ventilátoru, 5 plastových vaniček, i pro jednorázové použití, vanička na byliny, digitální displej, cena od 1696 KčFoto: Archiv firmy
Tribest Sedona Combo SD-P9150, 550 W, 9 táců (rozměry neuvádí), s digitálním displejem, automatické vypnutí, nastavení teploty 30–68 °C, přednastavené 3 speciální režimy – Fast, Raw a Combo, dva ventilátory, BPA Free, cena 14 990 KčFoto: Archiv firmy
Sušíte ovoce nebo zeleninu? Napište nám, jaký postup preferujete!