Článek
Postup
01.
Jahody omyjte a pokrájejte na menší kousky. Část můžete nahradit rebarborou, peckovým ovocem nebo třeba borůvkami, prostě vždy podle toho, jaké ovoce má zrovna sezonu. V jedné větší nebo v několika malých zapékacích miskách je smíchejte s cukrem a vanilkou.
02.
Máslo propracujte s cukrem, skořicí, solí, moukou, vločkami a ořechy (já dala vlašské, ale hodí se i mandle) na drobenku, kterou rozprostřete na ovoce. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 až 30 minut dokřupava zapéct.
03.
Podávejte teplé či studené. Nic nezkazíte ani kopečkem zmrzliny nebo kysané smetany.
Tip: Cukru dejte podle toho, jak sladké máte ovoce. Kromě skořice se hodí i perníkové koření (to je skvělé hlavně ke švestkám) a do ovoce můžou přijít i nasekané bylinky, jako je máta či bazalka.
V sezoně peckového ovoce pak zkuste i tento koláč „na lžičku“, do kterého perfektně spotřebujete i lehce přezrálé kousky.