Článek
Postup
Jako odměrku používám hrnek s objemem 250 ml.
01.
Omyjte třešně a nechte je okapat. Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte plech máslem a vysypte ho moukou.
02.
Do velké mísy odměřte mouku, cukr a prášek do pečiva a promíchejte směs metličkou. Ingredience se smíchají a provzdušní.
03.
V druhé míse metličkou krátce našlehejte vejce, mléko, vanilkový extrakt a půl hrnku oleje. Prošlehanou „mokrou“ směs vlijte k mouce a vymíchejte hladké těsto.
04.
Těsto vlijte na plech a nahusto poklaďte třešněmi. Pečte asi 30–35 minut do zlatova. Po upečení nechte chvilku vychladnout a případně posypte moučkovým cukrem. Bublanina nejlíp chutná jenom tak do ruky, při hrách venku, můžete ji ale servírovat i na talířku s kopečkem šlehačky.
05.
Do těsta přidejte lžičku nastrouhané citronové kůry.
K létu patří nejen třešně, ale i rybíz, maliny a borůvky. Zkuste úžasný borůvkový koláč s tvarohem nebo čokoládové košíčky s rybízem, osvěžující ovocný jogurtový koláč nebo dokonalý meruňkový dezert se smetanovým krémem.