Článek
Až se budete o prázdninách toulat po vlastech českých, zamiřte i k jiným populárním návštěvnickým cílům, než jsou hrady a zámky. Dlouhé fronty stojí i před stánky se zmrzlinou, jejich věhlas přesahuje hranice okresu.
Do Kačic na kaštanovou nebo rakytníkovou
Rodinný podnik Zmrzlina 2 AD manželů Hrivňákových ve středočeské obci Kačice nepřehlédnete, zpravidla před ním stojí i několik desítek metrů dlouhá fronta. Jejich zákazníci tvrdí, že tu prodávají nejlepší zmrzlinu v Česku. Příchutí už vyzkoušeli na dvě stě, včetně kaštanové, parmazánové nebo rebarborové. V nabídce dnes najdete zhruba padesát druhů, můžete se osvěžit například zmrzlinou z rakytníku, s příchutí jablečného koláče, punče nebo rozinek v rumu. Připravit umí i zmrzlinové dorty, k nejoblíbenějším patří kopečkový, ozdobený miniaturními kopečky různých příchutí. Otevřeno mají od čtvrtka do neděle od jedné do šesti.
Za koprovou nebo čabajkovou do Mimoně
I kdybyste vymysleli tu nejbizarnější příchuť zmrzliny, zřejmě nepřijdete s ničím, co už by nevymyslela zmrzlinářka Ivana Jablonovská. S ledovou pochoutkou nevšedních chutí začínala ve Stráži pod Ralskem, vytvořila na čtyři stovky příchutí. Současnou provozovnu má v Mimoni (okres Česká Lípa) a překvapí vás třeba kornoutkem koprové, svíčkové, čabajkové, česnekové, asfaltové nebo celerové zmrzliny. Pokud na tak netradiční příchutě nemáte odvahu, zkuste mateřídouškovou, žvýkačkovou, slivovicovou, sýr s mákem nebo turecký med. Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni je otevřená denně od devíti do pěti.
Za tvarůžkovou zmrzlinou do Loštic
V Lošticích narazíte na tvarůžky všude. Zatímco restaurace je nabízí smažené, plněné, nakládané nebo v salátu, v kavárně U lišky Bystroušky je můžete zkusit v podobě smetanovo-tvarohovo-tvarůžkové zmrzliny. Majitel kavárny Roman Činčara má i variantu pro méně odvážné, třeba tvarůžky s jahodami nebo malinami. V kavárně můžete ale ochutnat i tvarůžkovou pizzu nebo tatarák. Otevřeno je každý den zhruba od jedenácti do deseti večer. A kdybyste neměli dost, zamiřte ještě do místní Tvarůžkové cukrárny, která peče z tvarůžků štrúdly, kremrole, vdolky nebo větrníky.
Do Horních Počernic na mandle i bazalku
Budete-li mít cestu do pražských Horních Počernic, nesmíte minout zmrzlinový stánek Jana Černouška. Otevřený je denně mimo pondělí od jedné do šesti a nabízí řemeslnou zmrzlinu a sorbety, často netradičních příchutí. V nabídce je denně dvanáct příchutí, často se ale střídají. Na repertoáru má počernický zmrzlinář už dvě stě receptur. Nechte se nalákat příchutí kiwi s bazalkou, masajské kávy s pepřem nebo dezertem panna cotta s červeným rybízem a mandlemi.
Do Brna na makronky i krupičnou kaši
V Brně si milovníci zmrzliny přijdou na své. Laťka je tu nasazena hodně vysoko a ani místní nejsou zajedno, kdo dělá tu nejlepší. Mnozí vám doporučí Božský kopeček, jehož pojízdné vozíky potkáte v ulicích města, případně zamiřte do kamenné provozovny Gelatovárna, otevřeno je denně od dvanácti do sedmi. Ochutnat můžete třeba kombuchovou nebo makronkovou.
Nemálo fanoušků má i brněnská cukrárna NaZmrzlinu se třemi provozovnami. Nabídnou spíše tradiční příchutě jako čokoládovou, slaný karamel nebo stoprocentní pistácii, vše ale v řemeslné kvalitě a lahodné chuti. Jeden kopeček vám zřejmě nebude stačit ani v další populární cukrárně s příhodným názvem Ještě jednu. V netradiční otevírací době 11:33 až 18:39 hodin vám nabídnou třeba krupicovou kaši, pražený kokos s čokoládou, griliášové vlnky nebo bílý grep, samozřejmě v podobě zmrzliny.