Článek
Pracovní týden je teprve před námi, ale protože bude extrémně krátký, určitě vám zbude čas i na přípravu něčeho dobrého. Upečte si se mnou lahodný třešňový koláč, který je právem stálicí amerických hospodyněk. A není na něm nic složitého!
Mřížkový třešňový koláč
Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání
Na náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní (i mrazených), 3/4 hrnku cukru krupice, 4 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky mandlového extraktu, lžíci másla, 1 vejce na potření, 2 lžíce mandlových lupínků
Postup: Mouku zpracujte s máslem a solí do podoby drobenky, přidejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Kromě závěrečného propracování to za vás celé sfoukne i mixér. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet, než si připravíte náplň.
Ovoce nám chutná. A vám?
Omyté třešně vypeckujte a smíchejte s cukrem (jednu lžíci si odložte na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválejte na pomoučené ploše dotenka a vyložte s ní dno a boky koláčové formy. Naplňte třešněmi, na ty poklaďte kousky másla a překryjte mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky). Z těsta udělejte i okraje (nebo dovnitř přehněte přesahující těsto z boků), mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte odloženým cukrem a mandlemi. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu ihned snižte na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
Tip: Mandlové aroma klidně vynechte a množství cukru upravte podle toho, jak moc jsou třešně sladké. Náplň můžete doladit i kapkou citronové šťávy nebo třešně vyměnit za najemno pokrájená jablka ochucená skořicí.
Další kulinářské tipy
Pamatujete ještě na éru slávy pubertální filmové série American Pie?