Hlavní obsah
3,3
(70)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Základní pravidlo pro dobrou svačinu je, že musí být lepší než cokoli, co se nabízí v místě výletu. To znamená, že když si zabalíte müsli tyčinku a jablko a pak se necháte zlákat na langoše, něco se nepovedlo. Vsadíme se ale, že čerstvý kváskový chléb s domácí tatarkou a šťavnatým řízkem jen tak něco nepřekoná!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na řízky (hodí se i dobrá kýta, třeba ořech)
  • 500 g krkovice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Dále
  • 8 plátků kváskového chleba
  • 4 ks kyselých okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Maso kolmo na vlákna pokrájejte na 1,5 cm tlusté plátky, naklepejte mezi dvěma pláty potravinářské fólie (maso se tak nepotrhá a nenalepí na paličku) a z obou stran osolte a opepřete.

02.

Obalte v mouce, prošlehaném vajíčku a strouhance. Maso pak vkládejte do pořádné vrstvy hodně rozpáleného sádla nebo přepuštěného másla, po chvilce teplotu ztlumte a na středním ohni smažte asi pět minut dozlatova, aby se po stranách tvořily bublinky. Zvyšte teplotu, otočte, opět ztlumte a opečte z druhé strany. Na papírové utěrce nechte vsáknout přebytečný tuk.

03.

Pak už jen pokrájejte domácí kváskový chléb a bleskovou domácí majonézu ochuťte hořčicí, nasekanými křupavými nakládanými okurkami (nebo je nechte zvlášť na plátky), petrželkou, trochou citronové šťávy a čerstvě mletým pepřem. A jestli trváte na opravdu řádné domácí stravě, můžete si vyrobit i vlastní hořčici!

Foto: Jakub Jurdič

No řekněte, kdo by si s takovou svačinou v batohu dával nějaký oschlý párek v rohlíku?Foto: Jakub Jurdič

Tip: Jestli máte pocit, že při prvních jarních výkonech takovou svačinu jen tak nevyběháte, zkuste odlehčenou verzi: nesmažený kuřecí řízek v celozrnné tortille se zeleninou.

Když už poctivá svačina, tak se vším všudy! Co takhle přihodit ještě čerstvé kynuté buchty nebo tekutý dezert do termosky ve formě svařáku?

Načítám