Článek
Postup
01.
Včerejší pečivo (světlá bageta, toustový chléb, ciabatta) natrhejte na kousky, na plechu pokapejte olivovým olejem (přidat můžete i prolisovaný česnek a nasekanou petržel) a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut dokřupava opéct. Stejně tak můžete krutony připravit na pánvi.
02.
Pokud dáváte i kuře a slaninu, pak kuřecí prso osolte a opepřete nebo posypejte grilovacím kořením a na kontaktním grilu, pánvi či v troubě opečte. Slaninu nechte nasucho vyškvařit.
03.
Přichází čas na dresink, ten připravíte jen s metličkou nebo snadněji pomocí tyčového mixéru: česnek s ančovičkami a špetkou soli utřete (resp. rozmixujte) a dejte spolu se žloutkem, hořčicí a citronem do mísy. Prošlehejte a za stálé stálého šlehání po kapkách přilévejte olej, až vznikne směs podobná majonéze. Dochuťte pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, několika kapkami worcesteru a vmíchejte nastrouhaný parmezán.
04.
Omytý a pořádně osušený salát natrhejte na kousky, promíchejte s dresinkem a ochutnejte, jestli nepotřebuje přeci jen něčím lehce dochutit. Obložte krutony, hoblinkami dalšího parmezánu a pokud dáváte, i kuřetem a slaninou. Opepřete a podávejte.
Po takovém salátu člověk opravdu nezhubne, jak má tedy vypadat salát, který zasytí a pomůže shazovat kila?