Článek
Kuchyně je pro rostliny stresující. Kvůli vaření se v ní mění teplota i vlhkost, rostliny jsou vystavené výparům a častému větrání. Přesto mají v kuchyni své místo. Nejen, že ji příjemně oživí, dokážou také snižovat úroveň některých nebezpečných látek.
Rozhodně si ale nepořizujte jedovaté, trnité a opadávající rostliny. Vyhýbejte se také těm, které jsou náchylné na škůdce a vyžadují časté ošetřování chemickými látkami. Nehodí se sem rovněž rostliny s chlupatými listy, na nichž se snadno zachytávají nečistoty a hůře se omývají. Vybrali jsme pro vás odrůdy, které jsou nejvhodnější a kterým se v kuchyni bude dařit nejlépe.
JAK NA BYLINKY
Zvládne vysoké teploty
Dokážou čistit vzduch
Kuchyně je místností, ve které se potýkáme s největším množstvím nebezpečných látek. Ty vznikají během vaření nebo používáním čisticích prostředků. Jedná se například o oxid uhelnatý, amoniak, formaldehyd či benzen. Pokud se těchto látek chcete zbavit, pořiďte si kvetoucí chryzantémy a gerbery. Přestože jsou pouze sezonní, mají na čištění vzduchu opravdu velký vliv.
Dalšími přeborníky na čištění jsou orchideje, klívie, lopatkovce, voděnka, pokojový břečťan nebo vánoční hvězda.
Jednou z nejvhodnějších rostlin do kuchyně je zelenec. Skvěle čistí vzduch, odstraňuje z něj formaldehyd a xylen. Je nenáročný, zvládá i několik dní bez zalití a nevadí mu přímé slunce ani stín.
Bylinky kuchyni rozvoní
Bylinky, stejně jako koření, potřebují dostatek světla a každodenní přísun čerstvého vzduchu. Pěstují se pouze krátkodobě, nejsnazší variantou je pořídit si bylinku v květináči. Nejen, že místnost krásně provoní a hodí se k dochucování jídel, některé můžete využít i k přípravě čajů.
Bylinky je ideální pěstovat na parapetu a dopřávat jim pravidelnou zálivku, většině stačí jednou či dvakrát za týden. Bazalku, mátu, pažitku a petržel ale zalévejte raději vícekrát. Chraňte je před průvanem, hlavně bazalka je vůči němu háklivá.
Rostliny do stylu vaší kuchyně
Rostliny nemusí mít jen praktický význam. Velmi snadno s nimi dotvoříte či podtrhnete atmosféru místnosti. Jaké se hodí do vaší kuchyně?
V malých městských kuchyních, ve kterých bývá větší teplo, se daří například dracéně, která vyžaduje světlé stanoviště s teplotou nad 18 °C. Stačí jí mírná zálivka, ze vzduchu odstraňuje benzen, xylen, formaldehyd a trichlorethylen. Ale pozor, pro kočky a psy je toxická.
Větší místnosti mohou skvěle doplnit exotičtější rostliny, jako jsou kávovníky, citrusy či čajovník. Skvělou volbou je také filodendron, jehož hladké listy se velmi dobře umývají.
Pro tradiční venkovské kuchyně vybírejte německé fialky, domácí štěstí, pelargonie a kvetoucí zvonky.
Kam s nimi?
Rostliny neumisťujte blízko mikrovlnných trub, sporáků nebo na chladničky. Hodí se na parapety, skříňky a v případě větších kuchyní i do květináče na zem. Chcete ušetřit místo? Využijte závěsné nádoby! Na pracovní desku umístěte nejčastěji používané bylinky. Budete je mít vždy po ruce a při práci oceníte i jejich vůni.
Máte volné slunné místo u okna? Vyzkoušejte olivovník! Je dlouhověký a nepotřebuje časté zalévání. Jen v zimě mu poskytněte trochu chladnější prostor. Na stejné místo se hodí i sloupcovitý pryšec, který je nenáročný a teplo ocení i v zimě. Na poličky volte kvetoucí rostliny. Vhodný je příjemně vonící muškát nebo hvězdník. Zajímavou volbou jsou i rostliny s okrasnými plody, například papričky.
Máte v kuchyni nějaké rostliny nebo je považujete za zbytečnost?