Článek
Kromě jednoduchých receptů na povidla samotná pro vás máme inspiraci na buchty, koláče a všemožné taštičky. A naučíte se i to, jak s pomocí povidel vyladit omáčky ke zvěřině či uzenému k naprosté dokonalosti. Pojďte ochutnat.
Kdo peče, ten jede! Povidla bez míchání
Nejlepší povidla? Bezkonkurenčně ta z trouby! Nevykloubíte si rameno při hodinovém míchání a postávání u plotny, a přesto jim nehrozí připálení. Zkuste nejen tradiční švestková, ale i oblíbená hrušková povidla.
Klasické recepty s povidly
Pro tradicionalisty mají povidla naprosto jasně dané místo v české kuchyni. Dáte si čerstvě upečené buchty, koláče nebo raději šátečky?
Někdo má rád holky, jiný zase vdolky
Čerstvě usmažené vláčné vdolečky s poctivou vrstvou voňavých povidel a tvarohu nebo plněné bramborové pirožky jsou dobroty, kterým odolají jen ti nejsilnější. Patříte k nim? My tedy rozhodně ne.
Perníkové koření a povidla. Skvělá kombinace!
Alespoň skořici většinou najdete i v povidlech, ale až ve spojení s kompletním perníkovým kořením pochopíte, jak moc si s ním švestky rozumějí. Kombinovat povidla s perníkem se vyplatí v podobě cukroví, dortu i klasické lité „buchty na plech“.
Taštičky a rohlíčky plněné povidly
Povidlová náplň je naše oblíbená – nemusíte s ní totiž zpravidla už nic dělat. Naplníte mrkvové rohlíčky, tvarohové šibřinky nebo křehké taštičky z pěti surovin?
Hezky česky (a slovensky): povidla & brambory
Bramborové těsto bývá krásné vláčné a k výrazné chuti povidel se výborně hodí. Nešlápnete s ním vedle u placek, koláče ani plněných taštiček.
Slané recepty s povidly
Na konec vás po této koláčkové smršti nečeká dezert, ale populární recepty s masem: nasládlá povidla totiž skvěle doladí omáčku ke zvěřině i uzenému. A co teprv, když k nim uděláte domácí nočky!
Co s povidly vaříte nebo pečete nejraději? Jestli se nemůžete rozhodnout, kterou tradiční náplň použijete, vyzkoušejte recept na sváteční štědrák se čtyřmi náplněmi.