Článek
Zlatavé máslové bochánky se tradičně pekly na Bílou sobotu a v neděli se jim žehnalo v kostele. Vršek se nařezával do křížku na připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I pokud jsou pro vás Velikonoce spíše oslavou jara nebo pozůstatkem pohanských svátků, nemusíte se pečení mazance rozhodně bát. Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů, které následující dny zpříjemní snad každému gurmánovi.
Pro klasiky: kynuté mazance
V redakci jsme během let upekli a poctivě ochutnali opravdu hodně mazanců, ale nakonec jsme se vždycky vrátili ke kynuté klasice. Upečte si tradiční máslový mazanec podle návodu i s fotkami krok za krokem nebo zkuste praktický hrníčkový recept na kynutý mazanec.
Kdo nechce kynout: tvarohové mazance
Nezkoušejte se vymlouvat, že vám nejdou kynutá těsta, a proto musíte mazanec leda tak koupit. S tím si na nás nepřijdete! Krásně vláčný mazanec totiž upečete i s kypřicím práškem. A důvod? Tvaroh! Vyzkoušejte náš tvarohový mazanec bez kynutí nebo bochánek ovoněný citronem a pomerančovou kůrou, taktéž bez droždí.
Když chcete změnu: mazanec trochu jinak
Zkoušíte vedle tradičních receptů i lehké inovace? Máme tipy také pro vás. Ať už pozměníte tvar (co takhle mazanec jako věnec), obsah (bezlepkový bramborový mazanec potěší nejen celiaky), nebo rovnou obojí (marcipánové minimazance vypadají opravdu roztomile), určitě vytvoříte klasickému kynutému mazanci minimálně úctyhodného konkurenta.
Pustíte se letos do pečení mazanců? Jestli chcete velikonoční tip na poslední chvíli, zkuste si upéct velikonočního zajíčka bez speciální formy.