Hlavní obsah
3,0
(791)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Podle mnoha receptů se do těsta na pražský koláč přidává majonéza. My jsme ale zvolili klasickou variantu z kynutého těsta bez majonézy. A koláč chutnal skvěle!

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 koláče
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 140 ml mléka
  • 160 g cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 180 g másla
  • 1 špetka soli
Drobenka
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
Vanilkový krém
  • 1 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 200 g smetany ke šlehání
Na dokončení
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Odvážené máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit, mléko zahřejte na teplotu těla. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte část mléka, přidejte lžičku cukru, ze stran vmíchejte trochu mouky a nechte droždí krátce pracovat.

02.

Poté přidejte zbytek mléka, žloutky, cukr a sůl a v robotu začněte hníst těsto. Postupně zapracujte změklé máslo a robot nechte běžet alespoň 10 minut – těsto musí být hladké a elastické. Povrch poprašte moukou a nechte v teple kynout alespoň tři hodiny – vždy po hodině těsto znovu propracujte.

03.

Zatímco těsto kyne, zpracujte všechny suroviny na drobenku a nechte ji prozatím v lednici. Jak udělat drobenku na koláč?

04.

Máslo na krém také nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Podle návodu na obalu uvařte pudink. Je důležité, aby máslo i pudink měly před smícháním stejnou teplotu a na pudinku se neutvořil škraloup – buď při chladnutí pudink opravdu často míchejte, nebo na povrch položte potravinářskou fólii. Pak do pudinku postupně máslo zašlehejte. Šlehačku ušlehejte dotuha a také ji opatrně vmíchejte do krému.

05.

Z vykynutého těsta vypracujte dva nižší bochánky a na plechu nechte ještě 30 minut kynout. Troubu rozehřejte na 160 stupňů, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte drobenkou a pečte asi 20–30 minut. Upečené nechte dobře vychladnout.

06.

Vychladlé bochánky podélně rozřízněte, naplňte krémem a podávejte.

Tip

Z těsta můžete také upéct jeden velký a čtyři až šest menších koláčků.

Máte rádi kombinaci sladkého kynutého těsta a vanilky? Udělejte si kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou nebo dukátové buchtičky s vanilkovým žloutkovým krémem.

Energetická hodnota celkem - 2 koláče
Energie36 265,6 kJ
Bílkoviny125,99 g
Tuky496,32 g
Sacharidy920 g
Sůl2,7 g
SAFA257,97 g
Vláknina19,95 g
Cukry426,65 g

Načítám