Článek
Postup
01.
Odvážené máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit, mléko zahřejte na teplotu těla. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte část mléka, přidejte lžičku cukru, ze stran vmíchejte trochu mouky a nechte droždí krátce pracovat.
02.
Poté přidejte zbytek mléka, žloutky, cukr a sůl a v robotu začněte hníst těsto. Postupně zapracujte změklé máslo a robot nechte běžet alespoň 10 minut – těsto musí být hladké a elastické. Povrch poprašte moukou a nechte v teple kynout alespoň tři hodiny – vždy po hodině těsto znovu propracujte.
03.
Zatímco těsto kyne, zpracujte všechny suroviny na drobenku a nechte ji prozatím v lednici. Jak udělat drobenku na koláč?
04.
Máslo na krém také nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Podle návodu na obalu uvařte pudink. Je důležité, aby máslo i pudink měly před smícháním stejnou teplotu a na pudinku se neutvořil škraloup – buď při chladnutí pudink opravdu často míchejte, nebo na povrch položte potravinářskou fólii. Pak do pudinku postupně máslo zašlehejte. Šlehačku ušlehejte dotuha a také ji opatrně vmíchejte do krému.
05.
Z vykynutého těsta vypracujte dva nižší bochánky a na plechu nechte ještě 30 minut kynout. Troubu rozehřejte na 160 stupňů, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte drobenkou a pečte asi 20–30 minut. Upečené nechte dobře vychladnout.
06.
Vychladlé bochánky podélně rozřízněte, naplňte krémem a podávejte.
Tip
Z těsta můžete také upéct jeden velký a čtyři až šest menších koláčků.
Máte rádi kombinaci sladkého kynutého těsta a vanilky? Udělejte si kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou nebo dukátové buchtičky s vanilkovým žloutkovým krémem.