Článek
01.
Čočku zalijte vodou a namočte ji minimálně na 2 hodiny, nejlépe ale přes noc, nebojte se dát vody více, čočka musí být opravdu ponořená, třeba i pár centimetrů pod hladinou. Vodu po uplynutí čekací lhůty osolte a uvařte ji do měkka.
02.
Mezitím nakrájejte cibuli a česnek, slaninu rozdělte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo a opečte v ní cibuli, česnek i slaninu. Do směsi vhoďte i tymián, bobkové listy, můžete i celý pepř nebo nové koření.
03.
Houby zalijte v mističce vodou.
04.
Slijte čočku, ale tak, abyste přes síto pochytali vodu z vaření. Přecezenou čočku pak přidejte do pánve k cibuli, dochuťte ji solí, pepřem, octem a cukrem.
05.
Do pánve dolijte asi 250 ml vody, ve které se čočka vařila. Zamíchejte, odeberte asi tři sběračky čočky, rozmixujte ji tyčovým mixérem a vraťte do pánve. Směs zahustí, aniž byste museli používat mouku! Teď už jen přidejte houby a směs ještě krátce prohřejte.
06.
Zbylou cibuli nakrájejte na půlkolečka, v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a na středně velkém plameni ji nechte zezlátnout. Už zbývá jen v další pánvičce usmažit vejce. Stačí vám k tomu trocha sádla a středě silný plamen – tak, že bílek bude hotový, ale žloutek tekutý.