Hlavní obsah
3,1
(36)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak mít příští rok peněz jako šlupek? Jedním z životních receptů je i konzumace novoroční čočky! Jak ji připravit, abyste si na ní maximálně pochutnali? Zkuste naši variaci s houbami a tymiánem. Je doslova luxusní!

2 hod., 30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g hnědé čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 lžíce sádla
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 lžíce octa 8%
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 kulička nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
K podávání
  • 4 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
Článek

01.

Čočku zalijte vodou a namočte ji minimálně na 2 hodiny, nejlépe ale přes noc, nebojte se dát vody více, čočka musí být opravdu ponořená, třeba i pár centimetrů pod hladinou. Vodu po uplynutí čekací lhůty osolte a uvařte ji do měkka.

02.

Mezitím nakrájejte cibuli a česnek, slaninu rozdělte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo a opečte v ní cibuli, česnek i slaninu. Do směsi vhoďte i tymián, bobkové listy, můžete i celý pepř nebo nové koření.

03.

Houby zalijte v mističce vodou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Slijte čočku, ale tak, abyste přes síto pochytali vodu z vaření. Přecezenou čočku pak přidejte do pánve k cibuli, dochuťte ji solí, pepřem, octem a cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Do pánve dolijte asi 250 ml vody, ve které se čočka vařila. Zamíchejte, odeberte asi tři sběračky čočky, rozmixujte ji tyčovým mixérem a vraťte do pánve. Směs zahustí, aniž byste museli používat mouku! Teď už jen přidejte houby a směs ještě krátce prohřejte.

06.

Zbylou cibuli nakrájejte na půlkolečka, v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a na středně velkém plameni ji nechte zezlátnout. Už zbývá jen v další pánvičce usmažit vejce. Stačí vám k tomu trocha sádla a středě silný plamen – tak, že bílek bude hotový, ale žloutek tekutý.

Související témata:

Načítám