Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Snažíte se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, ale jsou chuťovky, které si prostě neumíte odepřít? Zkuste je v domácí podobě! Třeba pikantní beraní rohy nebo jiné papričky si naložíte sami během chvilky. A tady je recept.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 sklenici
  • 500 g beraních rohů
  • 450 ml vody
  • 150 ml octa 8%
  • 30 g cukru krupice
  • 15 g soli
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička hořčičných semínek
Článek

Postup

01.

Papričky omyjte (my jsme použili pálivé červené, ale naložit můžete v podstatě jakékoli menší papriky, které vám chutnají). Zkraťte jim stopky a vyrovnejte je do čisté velké sklenice. 

02.

Všechny zbylé ingredience smíchejte, přiveďte k varu a ještě horkým lákem papričky zalijte. Nálev by měl být až po okraj sklenice, protože ho papriky částečně vstřebají. 

03.

Sklenici zavíčkujte a 20 minut sterilujte ponořenou v hrnci s mírně vroucí vodou. Poté ji vyndejte, převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

04.

Papriky nechte alespoň dva týdny odležet a pak si na nich pochutnejte jen tak anebo je naplňte ochuceným sýrem, případně si z nich udělejte záminku pro přípravu domácího naloženého hermelínu či dokonalých utopenců.

Tip: Množství tekutin a koření upravte podle vlastní chuti, ale zhruba se držte poměru 3 díly vody na 1 díl octa, respektive 1 díl soli, 2 díly cukru, 10 dílů octa a 30 dílů vody.

Máte ve svém repertoáru nějakou nakládací perlu? Zkuste třeba naložené syrečky v pivu  nebo naložené cukety s chilli a česnekem.

Načítám