Článek
Vezmeme to hezky popořadě od okurek, rajčat a paprik na všechny způsoby přes méně obvyklé záležitosti typu kimči či nakládané kedlubny a ředkvičky. Nezapomeneme ani na pikantní chilli omáčky, domácí kečup a samozřejmě kysané zelí. Vaší pozornosti by neměl ujít ani řízný křen, pikantní česnek a zázvor k sushi, který je s tím kupovaným nesrovnatelný.
Okurková sezona: rychlokvašky i pickles
Jestli někoho okurková sezona opravdu netrápí, jsme to my, gurmáni. Zkuste kromě klasických nakládaných okurek a rychlokvašek i rychlejší varianty: anglické pickles a přes noc naložené salátové okurky. Jsou boží i ke grilovaným masům!
Slunce ve skleničce: papriky & rajčata
Jestli podobně jako my celou zimu fňukáte nad kvalitou dovážených rajčat a paprik, uchovejte si raději ty naše letní. Kozí rohy a feferonky naložte, velké papriky upečte a zpracujte jako ajvar nebo uchovejte v oleji. Rajčata pak usušte nebo jinak zpracujte podle našich receptů.
Jen růžová to může být
Pokud souhlasíte se rčením, že se jí i očima, určitě vás bude bavit naložená kedlubna, rychle naložené ředkvičky do sendvičů a k rybám i klasická nakládaná řepa. Všechny tři mají parádní růžovou barvu a ještě lepší chuť!
Nadúroda cuket & lilků? Žádný problém!
Aby vám ze sebe daly to nejlepší, potřebují cukety a lilky jen lehce pošťouchnout. Když je upečete nebo povaříte a doplníte trochou chilli a česneku, odvděčí se vám báječnou chutí i konzistencí. Zkuste cuketové čatní, cukety naložené v oleji nebo pikantní lilkový ajvar a kaviár.
Superpotravina za pár korun: zelí
O zdraví prospěšnosti kysaného zelí není třeba zdlouhavě psát, proto přejděme rovnou k ověřeným receptům na jeho domácí výrobu. Pro milovníky korejské kuchyně je pak nezbytný i recept na kvašené zelí kimči, kterému tento národ údajně vděčí za svou dlouhověkost. A to už stojí za zkoušku!
Někdo to rád pálivé…
Pokud na podzim trpíte všelijakými virózami, měli byste se proti nim obrnit už teď. Zázvor, křen i česnek jsou účinné antioxidanty, a když si je doma naložíte, určitě uděláte lépe než se spoléhat na kupované pochutiny, které jsou navíc často plné chemie. Zkusíte nakládaný zázvor, pikantní křen nebo raději v octu a oleji naložený česnek?
Omáčková královna
Konzumují vaši blízcí zeleninu pouze v podobě hranolek a kečupu? I pro ně máme recepty - na domácí kečup a skvělé pálivé omáčky. Dáte si raději extra pikantní à la sriracha nebo mírnější sladko-pálivou chilli omáčku?
Pořád nemáte dost? Podívejte se na další inspiraci do naší rubriky Zavařování!