Článek
Postup
01.
Do velké mísy prosejte mouku a přidejte k ní cukr. Droždí rozmíchejte v polovině teplého mléka, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte v teple 10 minut vzejít, dobře k tomu slouží lehce zahřátá vypnutá trouba.
02.
Mezitím do mísy přidejte zbylé mléko, sůl, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a těsto pak rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte, až bude pěkně hladké. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině můžete těsto znovu trochu propracovat.
03.
Mezitím si připravte ovoce (my jsme použili mražené lesní ovoce a čerstvé hrušky) a tvaroh (nejlepší je ten tučný v kostce), smíchejte ho s vanilkovým cukrem a žloutkem – bílek si nechte na potření. Podle potřeby doslaďte dalším cukrem nebo zřeďte trochou mléka.
04.
Z mouky, cukru a změklého másla připravte drobenku, pokud nemáte polohrubou, dejte hrubou nebo i hladkou, je to stejné jako s citronem a limetou.
05.
Z těsta pak odkrajujte asi 50 g kousky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce tak, aby zbyly jen asi 5 mm okraje. Druhá možnost je těsto rozválet a koláčky vykrajovat. Okraje potřete bílkem, na střed rozetřete vrchovatou lžičku tvarohu, posypejte ovocem a drobenkou a pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.
06.
Ještě horké koláčky pořádně pokapejte rozpuštěným máslem s rumem – právě to jim dodá neodolatelnou chuť a vůni! Vychladlé pocukrujte.
Na koláčky se skvěle hodí i domácí hrušková a švestková povidla nebo klasická maková náplň zdobená mandlemi.