Hlavní obsah
3,1
(74)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Leží vám doma pomalý hrnec a chcete si v něm připravit něco opravdu dobrého? Vsaďte na trhané maso. Připravíte ho v něm téměř bez tuku, nemusíte se bát připálení, takže samotné vaření je skoro bez práce. A maso je tak měkounké, že se úplně rozplývá na jazyku.

20 min.
Příprava
6 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na maso
  • 1 400 g kuřecích prsou
  • 300 g cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 4 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 ks pomeranče
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Trhané maso připravíte kromě trouby a sporáku (kde ho ovšem musíte neustále hlídat) i v úplně základním pomalém hrnci, který má pouze funkci vaření. Pokud vás ale baví sofistikovanější chutě, sáhněte raději po takovém, co umí i restovat. Počátečním opečením cibulky a kuřete totiž jídlu dodáte lepší chuť!

Postup

01.

Plátky masa pořádně opepřete, v hrnci rozehřejte trochu oleje při funkci (restování) a kuře z obou stran opečte. Vyndejte a ve výpeku dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli, během opékání ji osolte. Zasypejte cukrem, nechte ho trochu zkaramelizovat. Poté přestaňte restovat.

02.

Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, oregano, římský kmín, protlak a šťávu z 1 pomeranče, zalijte 400 ml vody a zapněte funkci Slow cook (pomalé vaření) na nízký stupeň na 6 hodin. Po této době maso dvěma vidličkami natrhejte, a kdyby bylo tekutiny v hrnci příliš mnoho, ještě na chvíli pusťte funkci restování a bez poklice nechte vodu odpařit. Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete nebo dochuťte trochou limetkové šťávy.

Tip: Pokud váš hrnec nemá funkci restování, tekutinu slijte na pánev a zredukujte ji tímto způsobem.

03.

Trhané maso je skvělé do pečených brambor, rychlých tortill, těstovin, salátů, sendvičů i burgerů. Také ho můžete dát část do mrazáku, kde je pak vždy po ruce na rychlý oběd.

Načítám