Hlavní obsah
3,0
(209)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Možná máte podobného maniaka ve svém okolí také: když mluví o jídle, sbíhají se sliny i těm, kdo si zrovna dali tříchodové menu, a když se pak sám pustí do vaření, jen doufáte, že se na vás také dostane. Jeden z nich nám prozradil tipy na nejlepší grilovaná křidýlka, jaká jste kdy jedli! A k tomu přidal recept na úplně jednoduchou a parádní domácí BBQ omáčku.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na křídla
  • 1,5 kg kuřecích křídel
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/3 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky čerstvého oregana
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 4 lžíce jablečného octa
Na barbecue omáčku
  • 1 hrnek kečupu
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/3 g kajenského pepře
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
Na salát coleslaw
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks limetky
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Jiří Novák pracuje jako šéfkuchař ve vyhlášené pražské restauraci, ale jeho největší kulinářskou vášní je grilování, uzení a především výroba chilli omáček.

Díky nepřímému grilování a špalíčku ovocného dřeva mezi uhlím je maso lehce zauzené, perfektně propečené a přitom stále šťavnaté. Jiří Novák rovnou přidal i recept na domácí barbecue omáčku, která je hotová během chvilky a kupovaná se jí chutí ani složením zdaleka nevyrovná. Jako příloha postačí kousek čerstvého pečiva nebo křupavý coleslaw se svěží limetkou.

Postup

01.

Neděste se dlouhého seznamu koření, vystačíte si i jen s paprikou, cukrem, solí a pepřem, ale bylinky a cibule s česnekem v marinádě rozhodně stojí za vyzkoušení.

Foto: Jakub Jurdič

Nejprve si připravte dry rub neboli suchou směs koření, do které se kuře obalíFoto: Jakub Jurdič

02.

Křidélka v kloubech rozdělte na tři kusy, nejmenší si schovejte na kuřecí vývar. Není na něm v podstatě žádné maso a na grilu by se jen připaloval.

Foto: Jakub Jurdič

Křidýlka naporcujte a špičky dejte stranou, ty se grilovat nebudouFoto: Jakub Jurdič

03.

Všechny ingredience (kromě octa) smíchejte, vytvořte suchou marinádu a kuře v této směsi koření a bylinek obalte ze všech stran.

Foto: Jakub Jurdič

Rukama maso pořádně promíchejte s kořením. Žádné marinování není třebaFoto: Jakub Jurdič

04.

V grilu rozpalte uhlí, pokud seženete, přidejte i kousek tvrdého dřeva bez pryskyřice (buk, dub, štěpky ovocných stromů), díky kterému se maso i krásně zaudí. Uhlí i dřevo shrňte na stranu a maso pokládejte na mřížku tak, aby nebylo přímo nad nimi. Zavřete, pokud máte gril s průduchy, nechte je pootevřené nad kuřetem, a pečte 20 až 50 minut podle toho, jak je gril výkonný a jak ho rozpálíte a naplníte.

Foto: Jakub Jurdič

Nepřímé grilování má velikou výhodu – můžete grilovat i za deště...Foto: Jakub Jurdič

05.

Během pečení křídla sem tam otočte a rozprašovačem nebo lahvičkou s otvory ve víčku klidně i třikrát za grilování pokropte směsí jablečného octa a vody v poměru 1 : 1. Maso díky tomu bude ještě křehčí.

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte trik s jablečným octem, kuře bude díky němu krásně křehké!Foto: Jakub Jurdič

06.

Barbecue omáčku můžete použít i kupovanou, ale domácí je mnohem lepší a bez zbytečných konzervantů a zahušťovadel.

Foto: Jakub Jurdič

Domácí BBQ omáčku máte hotovou během chvilky a s kupovanou se nedá srovnávatFoto: Jakub Jurdič

07.

Všechny suroviny na omáčku jednoduše smíchejte a alespoň deset minut povařte do zhoustnutí.

Foto: Jakub Jurdič

Vše se jen smíchá a povaří. Nic na tom není a přitom je to tak dobré!Foto: Jakub Jurdič

08.

Jako příloha je skvělý zelný salát coleslaw. Jiří Novák ho udělal z pořádné čtvrtky zelí (600 g), kterou nakrouhal a smíchal s nastrouhanou mrkví. Zálivku připravíte tak, že z půlky limety oříznete veškerou kůru a bílé části a rozmixujete ji se všemi ostatními ingrediencemi (kromě zeleniny samozřejmě). Vše promíchejte a případně dochuťte.

Foto: Jakub Jurdič

Limetka přijde do zálivky i s dužinou, ale kůru pořádně ořízněte, je hořkáFoto: Jakub Jurdič

09.

Když jsou křídla propečená, promíchejte je s BBQ omáčkou (měla by stačit asi polovina připraveného množství) a ihned podávejte. Na gril už se maso nevrací, aby se omáčka nepřipalovala.

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec už jen kuře promíchejte s omáčkou a máte hotovo!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kuře jsme si dali s neuvěřitelně dobrými chilli omáčkami, které Jiří Novák vyrábí pod značkou Juras Chilli Sauce (najdete na FB a Instragramu)Foto: Jakub Jurdič

Jak upéct kuřecí křídla v troubě? Pokud vám počasí nepřeje nebo se vám nechce grilovat, kuřata připravte stejně, jen je pečte 35 až 45 minut při 180°C v troubě.

Co nejraději grilujete vy? Vepřové špízy, hovězí burgery nebo opékáte spíš zeleninu, sýry a tofu?

Související témata:

Načítám