Článek
Oloupat brambory, nakrájet a usmažit. Že to není žádná věda? Ale je! Dnes totiž společně dáme domácím hranolkům nový rozměr a vyzkoumáme, který z trochu složitějších postupů je pro přípravu této domácí pochoutky vůbec nejlepší. Připraveni? Jde se na to!
Pečené s česnekem a paprikou
Na 4 přílohové porce potřebujete: 6 brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, špetku mleté papriky, 3 lžíce rostlinného oleje
Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. Do mísy nalejte olej, přidejte nasekaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a hranolky ve směsi důkladně obalte. Troubu předehřejte na 200 stupňů, hranolky rozprostřete po zapékací misce či plechu s pečicím papírem a pečte je 25–35 minut dozlatova.
Čím nás baví:Jsou ochucené, takže nuda nehrozí. Česnek je krásně ovoněl, navíc se nesmaží v hektolitrech oleje. Daní za pečení v troubě je ovšem příliš bramborová chuť (jde spíše o pečené brambory než hranolky) a absence jakékoli křupavosti.
Verdikt:Dnes skončily na druhém místě!
Dvakrát smažené
Na 4 přílohové porce potřebujete: 6 brambor, olej na smažení, sůl, papírové kuchyňské utěrky
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a pečlivě propláchněte ve studené vodě. Osušte je papírovými utěrkami a v pánvi rozpalte olej. Hranolky v něm smažte doměkka asi 5 minut. Poté je naběračkou vyjměte, osušte papírovými utěrkami a nechte zchladnout. Pak je můžete dát do lednice, kde vydrží třeba i do druhého dne. Stačí je totiž už jen později vrátit do rozpáleného oleje a dosmažit. A na závěr osolit!
Čím nás baví: Předsmažíte si je dopředu, takže když dorazí návštěva a vy chcete podávat večeři, stačí vám asi jen 5 minut k jejich dosmažení.
Verdikt:Ve velké konkurenci jsou bohužel třetí, proces dvojího smažení v nich byl cítit až moc.
Vařené a smažené
Na 4 přílohové porce potřebujete:6 brambor, olej na smažení, sůl, papírové kuchyňské utěrky
Postup:Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a důkladně je vyperte v opravdu studené vodě. Když se vyplaví škrob, hranolky přeceďte a přesuňte do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut vařte, pak vodu sceďte, a když z hranolků uteče pára, dejte je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpalte v pánvi olej a hranolky usmažte dozlatova. Vyjměte je, osušte v papírových utěrkách a osolte.
Čím nás baví:Díky vaření a smažení jsou uvnitř jemné a na povrchu křupavé. Přesně tak, jak se objevují v našich nejzmlsanějších snech.
Verdikt: Jsou první – netřeba dalších slov!
A jak děláte hranolky doma vy? Domácí, nebo mrazené kupované? Zapojte se do diskuse pod článkem!