Článek
Přílohy jsou v souvislosti s hubnutím věčné téma a stále existuje mnoho dietních přístupů, které je poměrně striktně omezují. Pravda je taková, že vše je individuální. Některým lidem skutečně nevadí jíst dlouhodobě nízkosacharidově, chutná jim to a přílohy jim nechybí. Ale pokud víte, že vy mezi ně nepatříte, máme dobrou zprávu: příloh se vzdát nemusíte, a to ani v případě, že chcete zhubnout.
Jde o kalorický deficit
Alfou a omegou každého hubnutí je kalorický deficit, což jednoduše znamená, že musíte přijmout méně kalorií, než za celý den vydáte. Pro představu – pokud je váš kalorický výdej kolem 2000 kcal, pro to, abyste hubli, byste měli přijímat zhruba 1500 až 1700 kcal. Čistě teoreticky, jestli tuto dávku energie do sebe dostanete z rýže a rohlíků nebo z vyváženého jídla, na tom – co se samotného shazování týká – tolik nesejde.
Prakticky na tom ale sejde samozřejmě dost, vyvážený jídelníček v první řadě dodá tělu životně důležité a prospěšné látky. Při hubnutí pak má smysl se zaměřit na bílkoviny a snažit se jich přijmout více. Je to mimo jiné proto, že bílkoviny jsou stavební jednotkou těla, proto při hubnutí chrání svaly a přispívají k tomu, abyste hubli více tuky. Navíc mají skvělý sytící efekt, na jejich zpracování musí tělo navíc vynaložit více energie než na zpracování sacharidů.
„Pokud chceme zhubnout, tak opravdu většina lidí sacharidy omezit musí. Neznamená to ale, že máte jídelníček postavit na mase a tuku. Sacharidy jsou nedílnou součástí zdravého stravování. Pokud byste eliminovali sacharidy úplně, můžete se cítit unavení a bez energie,“ podotýká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.
Pravidlo zdravého talíře
Nejen při snahách zhubnout se můžete držet pravidla zdravého talíře. Ten říká, že polovinu talíře by měla tvořit zelenina, případně ovoce. Minimálně čtvrtina spadá na zeleninu v čerstvé formě. Zbytek může být grilovaná, sterilovaná a různě jinak upravovaná zelenina.
Zbylá polovina talíře vychází na bílkoviny a přílohu. Zase to rozdělíme na čtvrtiny, tedy jednu z nich tvoří zdroj bílkovin, třeba plátek masa, kus sýru, ryba, tempeh a podobně. Druhou čtvrtinu vybraná příloha.
Nejlepší a nejhorší přílohy
Jak se říká: není špatného jídla, jen špatného množství. V rozumné míře si i při hubnutí můžete dopřát vše. Každopádně nutno říct, že samozřejmě některé přílohy jsou méně vhodné. Patří mezi ně především smažené přílohy, jako jsou například hranolky, krokety, bramboráky, ale také různé polotovary typu hotové knedlíčky, šišky, slané koláče a další. Tyto potraviny mají často nadbytek kalorií a obsahují různé další umělé přísady.
Tyhle přílohy si klidně dejte
Naopak mezi vhodné se řadí prakticky všechny průmyslově nezpracované přílohy. „Můžete si dopřát luštěniny, hnědou rýži, celozrnné těstoviny, amarant, quinou, ale například i brambory, nejlépe vařené ve slupce,“ doporučuje Věra Burešová. „Navíc luštěniny a celozrnné obiloviny obsahují i vlákninu, díky které se jednak energie uvolňuje postupně a jednak vás zasytí na delší dobu,“ dodává odbornice. Z toho důvodu je samozřejmě lepší celozrnný kuskus, těstoviny, rýže nebo pečivo oproti bílým variantám. Ty mají také lepší glykemický index. Pokud vám ale tmavé nechutnají, nevadí, ani ty světlé vám hubnutí nepokazí.
Sportovci mají výhodu
Výše uvedené přílohy jako luštěniny, celozrnné obiloviny nebo brambory jsou zdrojem komplexních sacharidů. Ani těch jednoduchých se vzdávat nemusíte, ideální je spojit je s nějakou aktivitou. „Sportujícím jedincům poskytují benefit i takzvané rychlé sacharidy. Pokud si je dáte ihned po tréninku, nastartují regeneraci,“ říká fitness trenérka Markéta Brožová. Mezi rychlé cukry patří jednak mnoho druhů ovoce, jednak i cukrovinky. Pokud si hned po sportovní aktivitě dáte sladkou tyčinku, kus čokolády nebo jinou sladkost, může to být jen ku prospěchu.