Článek
Postup
01.
Nejlépe večer předtím, než chcete chléb péct, oživte kvásek. Poctivou lžíci kvasu smíchejte s vodou a žitnou moukou, přikryjte a nechte 8 až 12 hodin zrát. Kvásek si připravte rovnou v míse, ve které budete zadělávat chléb.

Chlebový kvásek seženete i přes kváskovou mapu na internetových stránkách Pečem pecen pekařské legendy Maškrtnice, podle které vznikl tento receptFoto: Marianna Bartková
02.
Abyste měli kvásek stále k dispozici, druhý den si odeberte lžíci do sklenice a uschovejte v lednici na další pečení. Do mísy se zbylým kváskem přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte jen tak, aby se vše spojilo.

Před zaděláváním těsta si nezapomeňte odebrat lžíci kvasu na další pečeníFoto: Marianna Bartková
03.
Formu na srnčí hřbet vymažte tukem. Vločky můžete dát nejen žitné, ale i ovesné nebo špaldové.

Pak už jen vše smíchejte dohromady a přesuňte do vymazané formyFoto: Marianna Bartková
04.
Povrch můžete lehce navlhčit a posypat dalšími semínky (slunečnicovými, lněnými, sezamovými či mákem). Nyní nechte těsto v teple kynout 3 až 4 hodiny, dobře se na to hodí třeba vypnutá trouba.

Za několik hodin těsto krásně vykyneFoto: Marianna Bartková
05.
Chléb vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a po 10 minutách stáhněte na 200 °C. Pečte dalších 40 až 50 minut dotmava.

Žitný slunečnicový chléb je vláčný i třetí denFoto: Marianna Bartková
Tip
Kvásek seženete v pekárnách.
Ještě jednodušší je tento semínkový chléb bez mouky. Upečete si ho?