Článek
Postup
01.
Změklé máslo utřete s cukrem. Do směsi zapracujte vejce, tvaroh (je poměrně jedno, jakou tučnost zvolíte, ale vždy berte ten v kostce či „na pečení“, tvaroh ve vaničce je příliš tekutý), sůl, mouku, kypřicí prášek a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z pořádně vydrhnutého citronu. Jestli máte raději vanilku, citron vynechte a dejte vanilkový extrakt či cukr.
02.
Pokud jste zapomněli předem namočit rozinky do rumu, můžete jejich nasáknutí urychlit krátkým povařením – ať už na plotně nebo trochu „na hulváta“ v mikrovlnné troubě. Spolu s nahrubo nasekanými mandlemi zapracujte do těsta.
03.
Pečlivější hospodyňky se nyní dají do pletení: podrobný návod na pletení vánočky najdou v tomto videu. Ostatní si máslem vymažou a hrubou moukou vysypou formu na vánočku (zvláště teď kolem Vánoc seženete v domácích potřebách kameninové i silikonové), těsto do ní natlačí a pečou asi 50 minut při 170 °C. Dávejte pozor, abyste vánočku nepřepekli, byla by zbytečně suchá.
04.
Před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Zabalená v utěrce a igelitovém sáčku vydrží být vánočka hezky vláčná i týden.
Skoro každá rodina má svůj oblíbený (a samozřejmě nedostižný) recept na vánočku. Prozradíte nám ten váš?