Článek
Na oblibu medvědího česneku zareagovaly farmářské trhy i supermarkety, takže si ho brzy na jaře můžete dopřát i bez procházky do lesů. Když se rozhodnete nasbírat ho vlastnoručně, buďte k přírodě laskaví. Jemné lístky stříhejte nůžkami a na každé rostlince jich pár nechte. Zabalte je do navlhčeného ubrousku a skladujte v lednici, vydrží tak svěží i pár dní. Natrhejte si ho vždy jen tolik, kolik ho skutečně spotřebujete. Ale nezapomeňte: i když má medvědí česnek prokazatelné zdravotní benefity, užívejte ho jako každou léčivou bylinku s mírou.
Postup
01.
Jemný tvaroh vyklopte do sítka, položte ho nad misku a nechte pár hodin vykapat v lednici. Zbaví se tak přebytečné vody a pomazánka bude hustější.
02.
Lístky medvědího česneku omyjte a nechte oschnout, pak ho natrhejte na menší kousky a nahrubo rozmixujte.
Tip: Tuto pomazánku vždy připravuji zároveň s pestem z medvědího česneku. Nejdřív nahrubo rozmixuji pořádnou hrst česneku a lžíci dvě (podle síly česneku a momentální chuti) přidám k vykapanému tvarohu. Do nádoby mixéru pak přidám olivový olej, slunečnicová semínka, sůl a špetku pepře a ještě krátce promixuji. Nakonec ručně vmíchám hrst jemně strouhaného sýra parmazánového typu.
03.
Vykapaný tvaroh přeložte do mísy, přidejte sůl, bílý pepř, najemno nastrouhanou citronovou kůru a rozmixovaný česnek podle chuti. Promíchejte, nechte chvíli rozležet v lednici a podávejte s dobrým chlebem.
Tip: Pro výraznější česnekovou chuť ozdobte každý krajíc lžičkou pesta a přidat můžete i pár nasekaných oříšků, nebo semínek.
Bylinková pesta jsou zábavná disciplína! Víte, že skvělé pesto připravíte i z mladých kopřiv, rukoly, špenátu a avokáda nebo z červené řepy a dýňových semínek?