Článek
Postup
01.
Připravte panenku: opatrně odstraňte blány, užší konec zahněte tak, abyste získali kompaktní váleček, a maso svažte kuchyňským provázkem.
02.
Omyté a okapané bylinky nakrájejte najemno. Citron řádně omyjte vroucí vodou, osušte a nastrouhejte žlutou část kůry. Rozetřete oloupaný česnek. Všechny přísady na omáčku vložte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu, promíchejte a nechte odležet. (Zkusit můžete i studenou omáčku k masu z vařených žloutků.)
03.
Rozehřejte troubu na 220 stupňů. Na přiměřeně velké pánvi, která může do trouby, rozpalte na sporáku olej. Panenku osolte, opepřete a na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Maso neobracejte násilím, potrhali byste ho. Když bude správně opečené, pustí se pánve samo – a to je čas, kdy ho můžete pootočit.
04.
Opečené maso vložte do rozpálené trouby a dopečte – podle velikosti panenky to bude trvat 15 až 20 minut. Panenku poté vyjměte z trouby, přikryjte kouskem alobalu a nechte odpočinout, čtvrt hodiny bude stačit.
05.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s bylinkovou omáčkou. Jako příloha se hodí vařené nové brambory nebo opečená bageta – také je můžete štědře pokapat omáčkou.
Čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout? Vepřová panenka je na to to pravé. Je rychle hotová, vždy měkká a dá se upravit na tisíc způsobů. Hosty okouzlí vepřová panenka s fíky, vepřová panenka s kapary a jarní cibulkou anebo vepřová panenka plněná slaninou a vaječnou omeletou.