Článek
Chcete mít jistotu, že pokrm z panenky nebude po ochutnání suchý? Připravte z ní řízečky. Pokud ji však chcete mít naopak úplně suchou, panenka je dokonalá na domácí sušené maso.
Postup
01.
Oba kousky panenky jemně potřete ze všech stran olivovým olejem a osolte a opepřete. Je lepší použít tlučený a ne mletý pepř – větší kousky pepře lépe chuťově vyniknou.
02.
Tři až čtyři plátky slaniny narovnejte vedle sebe, položte na ně panenku a do slaniny ji zamotejte. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a obalený špalík masa na něm ze všech stran zprudka orestujte.
03.
Pokud máte pánev s plastovým držadlem, přendejte maso do pekáčku a ten pak vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a pečte ještě 20–25 minut. Délka záleží na tom, jak moc propečené maso chcete mít. Dvacet pět minut by ale pečení nemělo přesáhnout, aby maso nebylo vysušené.
04.
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě. Zbytek slaniny nakrájejte najemno, cibuli nakrájejte na nudličky. Na kapce olivového oleje zpěňte cibulku i se slaninou, přidejte uvařené brambory a krátce je opečte.
05.
Do výpeku z masa přidejte asi 70 g másla a svařte hustou omáčku.
06.
Brambory nandejte na talíř, panenku rozkrájejte na plátky a položte přes brambory. Porci zalijte trochou šťávy a dozdobte bylinkou nebo najemno nasekanou natí z jarní cibulky. A můžete podávat!