Článek
Postup
01.
Centimetrové kostičky pokrájené ovoce (v našem případě kiwi) dejte do misky a zalijte pomerančovým likérem. Nejenže je skvělý na pití, ale ovoce marinované v pomerančovém likéru nezaměnitelně voní a dají se tak celoročně připravovat ovocné poháry. Použít ho můžete i při pečení různých ovocných moučníků.
02.
Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože z něj vyškrábněte měkký vnitřek, který si uložte bokem do mističky. Pokud se vám nechce utrácet za vanilkový lusk, můžete jej nahradit vanilkovou trestí, ale nebude to ono.
03.
V hrnci svařte mléko s cukrem. To je přitom potřeba pečlivě hlídat a míchat – jinak se vám mléko připálí nebo v nejhorším případě „uteče“. A čistit kamna po připáleném mléce bychom nepřáli ani úhlavnímu nepříteli.
04.
Do svařeného mléka přisypte propláchnutou rýži a prázdné, vyškrábnuté lusky. Vše vařte na mírném ohni asi 18–20 minut, dokud rýže nebude hotová, a během vaření mléko několikrát promíchejte.
05.
Z uvařené rýže vyndejte lusky, přidejte kůru z pomeranče a citronu a vyškrábnutou část vanilkového lusku.
06.
Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkla. Pak ji vymačkejte a zamíchejte do teplé, ne však ještě vařící se rýže.
07.
Ve chvíli, kdy rýže začíná pomalu tuhnout, do ní vmíchejte marinované ovoce a na závěr také opatrně přimíchejte ušlehanou šlehačku. Ta nákypu dodá potřebnou nadýchanost, a je proto potřeba ji vmíchávat opravdu jen lehce, aby se nezničila.
08.
Hotový nákyp naplňte do studenou vodou vypláchnutých misek nebo kávových šálků a dejte do lednice na dvě až tři hodiny ztuhnout. Pokud se vám nechce plnit jednotlivé šálky, dejte nákyp do větší mísy, každý si pak u stolu nabere, kolik bude chtít.
09.
Jako třešnička, nebo v tomto případě spíš malina, na dortu přichází omáčka. V misce smíchejte rozmražené maliny s cukrem, přidejte ztužovač do šlehačky a vše rozmixujte.
10.
Hrnky s nákypem krátce ponořte do horké vody a nákyp vyklopte na talíř. Vzniknou tak krásné bochánky a už jen při pohledu na ně se vám budou sbíhat sliny.
Finální úprava spočívá v dozdobení talíře, který ještě můžete poprášit moučkovým cukrem, zalít malinovou omáčkou a poskládat na plátky nakrájeným ovocem, které jste použili do nákypu. Efekt je zaručený!