Článek
Postup
01.
Do rozpálené pánve wok (nebo alespoň hluboké pánve) vložte tamarindovou nebo tom yam pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli papričky, prolisovaný česnek, jemně pokrájený zázvor, rybí omáčku, cukr a nakrájenou červenou cibuli a zalijte trochou sezamového oleje.
02.
Vše prudce a krátce opečte, zalijte vývarem, přidejte celé stonky citronové trávy a listy kafíru nebo limety a vše za občasného míchání přiveďte k varu.
03.
Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte natrhanou nebo pokrájenou hlívu a tenoučké plátky mrkve a celeru.
04.
Polévku nechte vařit na mírném plameni bez pokličky asi 15–20 minut, nebo dokud není zelenina měkká, asi v polovině vaření.
05.
Na závěr přidejte nasekanou nať koriandru, rajčátka, a nechte ještě 5 minut vařit.
06.
Přidejte krevety a polévku dochuťte kokosovým mlékem, solí, chilli a limetovou šťávou.
Při podávání polévku posypte sekaným koriandrem a každou porci servírujte ještě s polovinou limety, aby ji každý měl kyselou přesně podle své chuti. Strávníky nezapomeňte upozornit, že listy kefíru a citronová tráva se nejí, ať je odkládají bokem!