Článek
Na jedné pánvi se dá připravit víc než jen palačinky nebo masová směs na topinky. Nevěříte? Dnešní recepty jsou důkazem! Lahodná vaječná omeleta, pikantní žluté kari s kuřetem nebo jemný kuskus s uzeným lososem rozhodně nejsou odbytá jídla, přesto je máte rychle hotové! Rozpalte plotýnky, připravte pánve, jdeme na věc!
Žluté kari s kuřetem
Na 4 porce potřebujete:500 g kuřecích prsou, 1 červenou papriku, 100 g fazolových lusků, 1 červenou cibuli, ½ cukety, 1 lžičku sušeného chilli, 4 lžičky žlutého kari, 400 ml kokosového mléka, sůl, 2 lžíce oleje, 3 snítky bazalky nebo koriandru
Postup: Kuřecí prsa očistěte, nakrájejte na kostky a lehce osolte. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj opékat červenou cibuli nakrájenou na půl kolečka. K cibuli přidejte maso a zprudka restujte, dokud se ze všech stran nezatáhne. Pak k masu přidejte papriku nakrájenou na kostičky, cuketu na půlkolečka, celé fazolové lusky a společně asi 3 minuty restujte.
Poté směs zasypte sušeným chilli a žlutým kari, promíchejte a zalejte kokosovým mlékem. Nechte zvolna probublávat asi 8 minut, dokud nebude zelenina měkká. Pak směs dochuťte solí, vmíchejte nasekané bylinky a podávejte.
Tip: Kuře se zeleninou hravě nahradí večeři. Pokud by vám ale jídlo přišlo málo vydatné, uvařte k němu jasmínovou rýži!
Vaječná omeleta na řecký způsob
Na 2 porce potřebujete:6 vajíček, 1 červenou cibuli, 1 velké masité rajče, hrnek černých oliv bez pecek, 50 g balkánského sýru, sůl, pepř, lžíce olivového oleje, snítku čerstvé petrželky
Postup: Všechna vajíčka vyklepněte do misky, osolte, opepřete a rozkvedlejte. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj zvolna opékat cibuli nakrájenou na kolečka. Pak přisypte olivy a rajče na plátky a celé zalejte připravenými vajíčky. Oheň stáhněte a vršek omelety zasypte nadrobeným balkánským sýrem. Ve chvíli, kdy to půjde, otočte omeletu na druhou stranu a dopečte. Podávejte posypanou nasekanou petrželkou jako vydatnou snídani nebo lehkou večeři.
Kuskus s uzeným lososem
Na 4 porce potřebujete:100 g uzeného lososa, 2 hrnky kuskusu, ½ l zeleninového vývaru, 2 hrnky čerstvého špenátu, 3 jarní cibulky, 2 lžičky naložených kapar, šťávu z 1 citronu, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje
Postup:Vývar přiveďte k varu a kuskus jím zalejte. Počkejte, dokud nenabobtná. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a dejte ji opékat na rozehřátou pánev s olivovým olejem. K cibulce po chvíli přisypte kapary, uzeného lososa a směs zasypte nabobtnaným kuskusem. Vše důkladně promíchejte, osolte, opepřete a dochuťte šťávou z citronu. 3 minuty společně restujte, pak vypněte oheň a vmíchejte čerstvý špenát.
Jaké rychlovky z jedné pánve děláte doma vy?