Článek
Domácí zavařeniny mají moc vám v zimě připomenout letní chvíle plné tepla a slunce. Někdy můžete mít dokonce pocit, že si do skleniček ukládáte samotné léto – a nejspíš nejste daleko od pravdy. Taková rybízová marmeláda, kterou budete v prosinci slepovat cukroví, to je prostě zázrak přírody...
Než začnete, zkontrolujte si výbavu
K zavařování potřebujete v prvé řadě pořádný hrnec. Nejlépe hrnec přímo určený na zavařování. Když není jiná možnost, vystačíte si i s běžným hrncem dostatečné velikosti. Sklenice v hrnci musí být plně ponořeny ve vodě. Jestliže to váš hrnec neumožňuje, není pro zavařování vhodný.
Zavařovací hrnce mají oproti běžným tu výhodu, že mají vespod ochrannou mřížku, aby sklenice během sterilizace neležely přímo na rozehřátém dně. U běžného hrnce musíte na dno vložit alespoň látkovou utěrku, aby sklenice nepraskaly.
Úplně jinou ligu domácího zavařování představují elektrické zavařovací hrnce se spodním výpustným ventilem, které celý zavařovací proces ještě více usnadní. Jednak se z nich snadno vypouští voda, a navíc je zcela automatické udržování potřebné teploty po určenou dobu. Tyto hrnce se navíc dají použít pro přípravu svařeného vína či jiných horkých nápojů.
Kuchyňský pomocník, bez kterého se při zavařování neobejdete, je teploměr. Hodit se však budou i různé nálevky, trychtýře, kleště na vytahování lahví, pomůcky na upevnění víček apod.
Domácí bývá lepší než kupované
Možná si kladete otázku, jestli se v dnešní době vůbec vyplatí zavařovat doma, když si můžete prakticky všechno koupit hotové. Stačí však jedno ochutnání sterilovaných okurek z obchodu a máte okamžitou odpověď. Poctivým domácím se stěží nějaký průmyslově zpracovaný produkt vyrovná.
Další kapitolu pak tvoří samotné složení zavařenin. U domácích zkrátka víte, co se ve sklenicích ukrývá, jejich složení záleží jen na vás. V kupovaných zavařeninách se běžně objevují chemické konzervanty, umělá sladidla, barviva nebo náhražky kvalitních surovin. Marmelády či ovoce bývají také často nepříjemně přeslazené.
Vytvořte si zásobu dobrot na zimu
Plná spíž zavařenin nemusí zůstat jen vaším soukromým pokladem, její dveře můžete otevřít i vašim hostům nebo širší rodině a všechny blízké vašimi originálními výtvory obdarovat. Zavařování není jen plnění surovin do sklenic. Nabízí vám prostor pro realizaci nápadů a uplatnění fantazie. Domácí speciality v dárkovém balení potěší oko i chuťové buňky.
Na možnost využít domácí zavařeniny jako dárek je dobré myslet předem a pořídit si pro to odpovídající vybavení. K dostání je velký výběr nejrůznějších tvarově atraktivních sklenic a lahví. Pozornost věnujte také víčkům. Buď můžete zvolit rovnou víčka opatřená vybraným dekorem, nebo obyčejná víčka zkrášlit až dodatečně překrytím kouskem látky a převázáním režným provázkem nebo barevnou stuhou. Sklenice také nezapomeňte opatřit nějakou zajímavou etiketou, kam můžete vepsat obdarovanému věnování.