Článek
Plněné slané šátečky posypané sezamem vás dostanou nejen svou výtečnou chutí, ale také nenáročností na přípravu. Kombinace špenátu, žampionů a sýra s modrou plísní je velmi chutná, proto věřte, že bude třeba šátečků připravit do zásoby více. Nejednou mám vyzkoušeno, že mizí ze stolu bleskurychle!
Slané šátečky z listového těsta
Na 24 šátečků potřebujete: 2 menší cibule, 6 stroužků česneku, 160 g baby špenátu, 5 větších bílých žampionů, olej na smažení, sůl, pepř, 200 g sýra s modrou plísní, 500g balení listového těsta, hladkou mouku na podsypání, 2 vejce, bílý a černý sezam na posypání
Postup: Osmahněte na oleji nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a na kousky pokrájené žampiony. Nakonec přidejte opláchnutý špenát, nechte ovadnout, osolte a opepřete. K vychladlé směsi přidejte nahrubo nastrouhaný sýr s modrou plísní a promíchejte.
Listové těsto vyválejte na 2 pláty, podsypejte moukou dle potřeby. Každý z plátů rozdělte na 12 čtverců a na prostředek každého z nich naneste po lžíci připravené směsi. Spojte k sobě uprostřed vždy dva protilehlé rohy čtverce, přimáčkněte a střed lehce přitlačte.
Zabalené šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehanými vejci a posypejte sezamem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte dozlatova 30 až 40 minut.
Tip: Houby použijte v závislosti na sezoně. Žampiony můžete zaměnit za hřiby nebo směs hub, čerstvých i sušených.
Ochutnali byste rádi další recepty se špenátem? Přinášíme vám rovnou tři originální nápady.
A jaké chuťovky vedou při vašich oslavách a letních setkáních?