Článek
Gurmáni, zbystřete, máme pro vás recepty na tři poctivá jídla, která téměř bez práce zajistí parádní úspěch u všech masožroutů! Glazovaný bůček, který je na povrchu křupavý a uvnitř krásně šťavnatý, slaninovou marmeládu (ano, slyšíte dobře) s karamelizovanou cibulí, co je báječná do sýrových sendvičů, a konečně trhané hovězí, které použijete do tortill, burgerů i baget. Dáte si s námi?
Glazovaný bůček v kávové marinádě
Na 4 porce potřebujete: 450 g bůčku, 1 silné espresso, 2 lžíce medu, lžičku koření pěti vůní (směs skořice, badyánu, hřebíčku, fenyklu a sečuánského pepře), 4 lžíce sójové omáčky, lžíci rýžového octa, drcené chilli, 3 stroužky česneku. K podávání: rýže nebo nudle, sezam, jarní cibulku
Postup: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na 1–1,5centimetrové tenké plátky, které ještě rozkrojte na velikost sousta. Přímo v hrnci je pak naložte do marinády z kávy, medu, koření pěti vůní (pokud ho nemáte, použijte alespoň skořici a pepř), sójové omáčky, octa, chilli a nasekaného česneku. Nechte alespoň hodinu (lépe ale do druhého dne) marinovat. Poté maso zalejte hrnkem vody a bez pokličky za občasného míchání zprudka vařte, až se vypaří většina tekutiny. Kousky pak napíchejte na špejle a z obou stran opečte pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě.
Uvařte nudle či rýži, maso posypejte sezamem a jarní cibulkou a sledujte, jak rychle tyto špízy mizí!
Tip: Co si budeme povídat, správně připravený bůček zláká svou šťavnatostí nejednoho dietáře na scestí! Zkuste i grilovaný bůček po vietnamsku nebo pečený bůček na 3 způsoby.
Slaninová marmeláda
Potřebujete: 300 g anglické slaniny, 5 cibulí (asi 450 g), 6 lžic třtinového cukru, 1 silné espresso, 2 lžíce balzamika, hrnek vody, sůl, pepř. Na sendviče: chléb, máslo, oblíbený sýr
Postup: Slaninu nakrájejte na proužky a nechte pomalu vyškvařit. Až zezlátne, kromě 2 lžic odstraňte všechen tuk (ten můžete použít na jiné jídlo), přidejte na půlkolečka pokrájenou cibuli a ještě asi 15 minut smažte, aby cibule změkla. Zasypejte cukrem, zalejte kávou, balzámovým octem a vodou a osolte. Za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, až má směs konzistenci džemu. Opepřete a případně dochuťte další solí a octem. V lednici vám tato pikantní pochutina vydrží asi týden, ale z mé zkušenosti se nedožije ani druhého dne :-).
Slaninová marmeláda je dokonalá v kombinaci s rozteklým sýrem, proto s ní pomažte krajíc chleba, obložte sýrem a přiklopte druhým chlebem. Oba krajíce zvenku potřete máslem a pečte na pánvi nebo v troubě dozlatova.
Tip: Slaninovou marmeládu servírujte k sýrům a grilované zelenině nebo použijte na slané koláče a do různých sendvičů.
Trhané hovězí
Na 4 porce potřebujete: 550 g zadního hovězího, 2 lžičky sladké nebo uzené papriky, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky skořice, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 silné espresso, 2 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce hnědého cukru, lžičku soli. K podávání: tortilly, zakysanou smetanu, rajčata, červenou cibuli, koriandr, avokádo, limetku
Postup: Maso pokrájejte na asi 5centimetrové kostky a obalte ve směsi paprik, skořice, nasekaného česneku a cibule, kávy, pomerančové šťávy, cukru a soli. Nechte nejlépe do druhého dne marinovat a poté přiklopené pečte 2–3 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času otočte a polejte výpekem. Upečené maso pak dvěma vidličkami natrhejte na vlákna.
Podávejte se zbylým výpekem, tortillami, limetkovou šťávou, smetanou, avokádem a salátem z rajčat, cibule a koriandru.
V čem připravit espresso?
Slyšeli jste už o marinování masa v kávě?