Hlavní obsah

Naučte se dokonale připravit španělské ptáčky. Máme návod krok za krokem!

Foto: Eva Malúšová

Naučte se s námi španělské ptáčky pěkně krok za krokem!Foto: Eva Malúšová

Španělský ptáček, francouzské brambory, čínské švejžužu… aneb jídla, která v Česku milujeme, ale v domnělé krajině jejich původu o nich nejspíše nikdy neslyšeli. Z druhé strany, ubírá jim to snad na chuti?

Článek

Křehká hovězí roštěná, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem a silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností španělských ptáčků. Připravte si tohle (navzdory názvu) tradiční české jídlo pěkně krok za krokem a úspěch máte zaručen!

Španělské ptáčky

Na 6 porcí potřebujete: 6 plátků hovězí roštěné, sůl, pepř, plnotučnou hořčici, 3 kyselé okurky a trochu láku, 2 natvrdo uvařená vejce, 3 nožičky párků, 100 g špeku, 3 cibule, 1,5 lžičku hladké mouky, rýži k podávání

Foto: Eva Malúšová

Já dala klasiku v podobě okurky, vajíčka, špeku, pikantního párku a cibule, ale žádných striktních pravidel se u náplně držet nemusíteFoto: Eva Malúšová

Postup: Maso vyklepejte mezi 2 pláty potravinářské folie do tenka (díky ní se vám nebude trhat a lepit), z obou stran osolte a opepřete a z jedné pak potřete hořčicí. Na potřenou stranu dejte kousek podélně rozkrojené okurky, čtvrtku vejce, polovinu párku, kousek špeku a klínek cibule. Zarolujte a upevněte provázkem.

Foto: Eva Malúšová

Maso vyklepejte mezi dvěma pláty fólie do tenkaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Plátky pak osolte, opepřete, potřete hořčicí a obložte nakrájenými ingrediencemi do náplněFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pro jistotu můžete balíčky ještě utáhnout provázkemFoto: Eva Malúšová

Zbylý špek a cibule nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět v hrnci, který může přijít do trouby. Osolte a opepřete, podlijte 250 ml vody, přidejte maso a dejte do trouby vyhřáté na 220 °C. Odkryté pečte asi 15 minut, až se maso zatáhne a trochu opeče. Pak do hrnce přilijte tolik vody, aby byly závitky z 2/3 třetin ponořené, zakryjte poklicí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě 1–2 hodiny doměkka (záleží na kvalitě masa).

Foto: Eva Malúšová

Zbylou cibuli a špek dozlatova orestujte, přidejte maso, podlejte vodou a dejte péctFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na závěr můžete omáčku zahustit trochou mouky a podle chuti osolit, opepřit a doladit lákem z okurekFoto: Eva Malúšová

Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny. Maso pak vyndejte, a pokud chcete omáčku zahustit, zašlehejte do ní trochu hladké mouky a za stálého míchání 10 minut povařte. Podle chuti osolte a opepřete a případně dochuťte lákem z okurek. Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.

Foto: Eva Malúšová

Maso vraťte do hrnce, ještě chvíli prohřejte a můžete podávatFoto: Eva Malúšová

  • Ptáčky můžete také opatrně orestovat přímo na cibuli se špekem, podlít vodou a dusit na sporáku místo v troubě.
  • Přílohovou rýži vařte na základu z orestované cibule a pro lepší chuť do ní přidejte i pár hlaviček hřebíčku.
  • Náplň do masa skládejte tak, aby do sebe kousky pěkně pasovaly a na řezu pak tvořily hezkou mozaiku.
Foto: Eva Malúšová

Křehká roštěná, šťavnatá náplň a silná omáčka z výpeku a cibule dohromady chutnají naprosto dokonaleFoto: Eva Malúšová

S jakým největším zlem spáchaným na zahraniční kuchyni jste se u nás setkali? Je libo sushi s párkem, nebo snad pizzu ze starých knedlíků :-)?

Načítám