Hlavní obsah

Lehla si u cibule nať? Je čas sklízet. Dávejte pozor na vlhkost půdy, cirkulaci vzduchu i uhnilé kusy

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Na vlastní zahradě vypěstovaná cibule dokáže povýšit i obyčejná jídla na skvělý kulinářský zážitek. Pokud budete její sklizni a sušení věnovat tu správnou péči, budete si na ní pochutnávat až zase do dalšího léta.

Článek

Cibule je nenáročná zelenina. Vděčná k pěstování i pro naprosté zahradnické začátečníky, protože se o ni nemusíte příliš starat. Nepotřebuje hnojit, a pokud je léto přiměřeně vlahé a aspoň občas sprchne, ani zalévat. Když si na záhon opatříte černou netkanou textilii, nepotrápí vás ani plevel. O to více pozornosti si zaslouží teď v srpnu, kdy nastalo období její sklizně.

Už může cibule ven?

Dozrála? Není příliš malá? Některá možná ano. V momentě, kdy ji začne žloutnout nať a takzvaně si lehat, si cibule říká o sklizeň. Ostatně už sto let starý Hospodářský kalendář z roku 1920 zahradníkům vzkazoval: „Jakmile nať počne klesati a žloutnouti, jest to známka zralosti, kdy nutno cibuli sklízeti.“

Jenže aby to nebylo tak snadné, není cibule jako cibule. Dost záleží na tom, jakým způsobem jste ji pěstovali. Vysévali jste (semínka) anebo do země vložili malé cibulky (sazečky)? Rozhoduje také druh cibule. Některé dozrávají rychleji, jiné potřebují více času.

Foto: Niran Phonruang, Shutterstock.com

Cibule pěstovaná ze sazeček se sklízí právě teď Foto: Niran Phonruang, Shutterstock.com

Cibule z přímého výsevu rostou zhruba 150 dnů a většinou se sklízí v červenci až září. Cibule ze sazeček se sklízí v červenci nebo srpnu. Její vegetační doba je zhruba o třicet dní kratší, protože jako sazečka získala náskok. Záleží také na počasí. Takže se opravdu řiďte natí, nikoli časem. Nať musí být převážně suchá, pouze v krčku může být ještě čerstvá, měkká, nazelenalá.

Jak cibuli sklízet?

Správný čas sklizně je důležitý, protože rozhoduje o tom, v jaké bude cibule kondici a jak dlouho vydrží. Při opožděné sklizni se můžete o část úrody připravit. Například vám uhnije v zemi. Naopak předčasně sklizená cibule se špatně dosouší a hůře skladuje.

Pro cibulovou sklizeň si vyberte, pokud to jde, dobré počasí. Záhony by měly být suché, zemina by se neměla lepit. Cibule koření jen mělce, většinou ji snadno vytáhnete za nať. Pokud je půda tužší, nakypřete ji hrabičkami nebo si pomozte lopatičkou. Jestliže jste cibuli pěstovali v záhonu zakrytém textilií, nejdříve ji skliďte, až poté textilii odstraňte, a pokud není poškozená, můžete ji nechat osušit a použít i příští rok.

Foto: rootstock, Shutterstock.com

Cibuli nechte oschnout, nejlépe na slunci. Nať neodkrucujte Foto: rootstock, Shutterstock.com

Nať po sklizni neodlamujte ani neodkrucujte. Nechte ji být. Cibuli můžete vyskládat v jedné vrstvě do bedýnek nebo ji rozložit na záhonu (když neprší) a nechat ji vyschnout přirozeně na slunci. Stačí jedno odpoledne, lepší je ale pár dnů.

Jak cibuli dobře usušit?

Potom cibuli naskládejte do bedýnek – nejlépe v jedné vrstvě – a dejte ji na místo, kde je sucho. Nejlepší jsou staré půdy, kde cirkuluje vzduch. S vázáním do copů nemusíte ztrácet čas. Podle posledních průzkumů prý cibule stejně nejlépe prosychá rozložená.

Po třech až čtyřech týdnech bude cibule suchá. Potom ji můžete opatrně sesypat do bedýnek nebo proutěných košů (už nemusí být v jedné vrstvě) a uskladnit ji. Vyhovovat jí bude chladnější a suché prostředí. Ve vlhkém sklípku se jí ale dařit nebude, nesnese totiž vzdušnou vlhkost přes 65 %. V zimě můžete cibuli zakrývat dekou, aby nepomrzla, pokud hrozí, že v místě skladování klesnou teploty k bodu mrazu.

Průběžně cibuli kontrolujte, a pokud najdete nahnilé kusy, nemilosrdně je vyhazujte, jinak nakazí ty ostatní.

Načítám