Článek
Postup
01.
Poměr krup a brambor můžete libovolně upravit, my dali asi 200 ml hrníček na kilo brambor. Kroupy propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka, pro zkrácení doby vaření je den předem namočte.
02.
V jiném hrnci si opět v osolené vodě a navíc s trochou kmínu proti nadýmání uvařte oloupané a pokrájené brambory. Nejlepší na kaši je varný typ C.
03.
Mezitím si pomalu dozlatova na sádle (já dala kachní) opečte na půlkolečka pokrájenou cibuli. Během restování osolte.
04.
Uvařené brambory slijte a spolu s mlékem, prolisovaným česnekem a majoránkou rozšťouchejte. Metličkou pak můžete ještě trochu našlehat, aby byla kaše nadýchanější. Vmíchejte kroupy a většinu cibule a podle chuti osolte a opepřete nebo ještě přidejte česnek.
05.
Podávejte ozdobené zbylou cibulkou, čerstvou bylinkou (kromě majoránky se hodí libeček pažitka, kopr i petržel) nebo třeba s volským okem. Komu v jídle chybí maso, přidá k opékání cibule ještě na kostičky pokrájenou slaninu či uzené.
Spoustu dalších bramborových receptů najdete v článku Nejlepší recepty z brambor: Zapečené 4x jinak i jako placky.