Článek
Postup
01.
Pro začátek máme drobnou poznámku k uvařené rýži: tenhle recept je skvělý k večeři, protože se na něj perfektně hodí zbylá rýže od oběda. Čerstvě uvařená rýže je příliš měkká a lepivá a při smažení by se rozmačkala, den stará rýže už je příliš těžká a suchá. Pokud na recept budete speciálně rýži vařit, nechte ji vychladnout (klidně ji zchladlou na chvíli vložte do mrazáku) a pak teprve ji použijte.
02.
V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a nechte v něm zpěnit utřený česnek a chilli vločky nebo jemně nakrájenou čerstvou chilli papričku. Stačí pár okamžiků, aby se suroviny rozvoněly. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Pokud budete přidávat i v úvodu zmiňované kuřecí maso nebo krevety, osmažte se je spolu s cibulí v této fázi vaření.
03.
Přisypte vychladlou rýži, pořádně ji promíchejte a krátce osmažte. Když se zrnka rýže od sebe zcela oddělí (hotový pokrm je víceméně sypký), přidejte sladkou sójovou omáčku, v Indonésii se jí říká ketjap manis. Druhá možnost je použít klasickou sójovku nebo alespoň tamari omáčku a přidat trochu třtinového cukru. Pořádně promíchejte (cukr případně nechte rozpustit) a ještě chvíli za občasného promáchání rýži osmahněte.
04.
Mezitím si připravte zeleninu a vejce. Okurku nakrájejte na tenká půlkolečka, rajče na tenké měsíčky, listy čínského nebo pekingského zelí nakrájejte na nudličky – nejlepší je střední číst listu, kde je tak akorát řapíku i samotného zeleného listu.
05.
Na rozpálenou pánev rozklepněte vejce a plotnu stáhněte na střední úroveň. Žloutek osolte a vejce přiklopte poklicí tak, aby bylo přikryté jen trochu, např. poklici na jedné straně dejte do pánve a na druhé i opřete o bok pánve. Vejce se tak usmaží tak akorát, aby spodek nebyl usmažený příliš, žloutek zatuhl tak akorát. Kdybyste vejce přiklopili poklicí úplně, žloutek vejce by se překryl bílým povlakem (to je ale pouze „kosmetická vada“).
06.
Ro hotové rýže vmíchejte čerstvou zeleninu, rozdělte ji do talířů a podávejte se sázeným vejcem.
Ačkoliv se Indonésie může zdát jako velmi exotická země s přespříliš exotickou kuchyní, pro mnoho lidí je mnohem příjemnější než třeba indická - není zdaleka tak kořeněná a chilli můžete podle chuti ve většině případů prostě vynechat. Pro ty z vás, kdo rádi zkouší nové chutě, nabízíme i další skvělá jídla, která mají svoji domovinu v Indonésii, třeba smažené nudle mie goreng, hovězí na indonéský způsob od legendární kuchařky Sofie Smith nebo kuřecí špízy satay.