Článek
Dělají samou neplechu. Ruší účinky vitaminů, snižují stravitelnost potravin a narušují normální metabolismus. Přesto jsou antinutriční látky většinou přírodní, mnohé z nich tvoří přirozenou součást potravin a samy o sobě většinou nejsou nijak škodlivé. Prostě si jen nesedí s některými látkami, které jsou pro lidské tělo důležité. Seznamte se s nimi!
Nejznámější antivitaminy
Jako antivitaminy se označují látky, které brání využití vitaminů ze stravy. Chemicky se na ně vážou a vytváří s nimi větší útvary, které už tělo – na rozdíl původních molekul – nedokáže využít. Jiné zase vitaminy mění na odlišné, neúčinné látky, případně reagují s bílkovinami, které vitaminy v těle přenášejí.
KOFEIN: Alkaloid, který je obsažený v kávě, černém a zeleném čaji, čaji maté, kolách, čokoládě a mnoha dalších potravinářských výrobcích, působí proti vitaminům skupiny B (především B1 – thiaminu). Pokud si dopřáváte víc než dvě kávy denně, měli byste vynechat kolu a nepřehánět to ani s čajem.
ALKOHOL: I on zvyšuje potřebu vitaminu B1. Samozřejmě se to týká dlouhodobého nadměrného pití, ne občasné skleničky nebo piva k obědu. „U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encefalopatie či Korsakovova psychóza, což jsou onemocnění, která jsou příčinou jejich podivného chování,“ vysvětluje MUDr. Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha.
BÍLKOVINA AVIDIN: Vyskytuje se v syrovém vaječném bílku, znehodnocuje biotin (někdy zvaný vitamin H), důležitý pro normální růst a metabolismus. Nedostatek biotinu se projevuje zvracením, vyrážkou a ztrátou vlasů. Tepelnou úpravou se tento účinek avidinu odstraní.
Mezi antivitaminy patří i léky
Na jedné straně pomáhají, na druhé straně likvidují vitaminy ve velkém. Týká se to celé řady běžně používaných léčiv.
PROJÍMADLA: Prakticky všechna projímadla včetně bylinných. Nejhorší je v tomto směru parafinový olej, který váže ve střevě vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a brání jejich vstřebávání. Pro dlouhodobé užívání je tedy naprosto nevhodný.
KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ: Obsahují ji běžné léky, například Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin, a způsobuje značné ztráty vitaminu C a vitaminů skupiny B.
DIURETIKA: Léky na odvodnění, používané například při léčbě vysokého krevního tlaku, mají, co se vitaminů týče, stejné účinky jako kyselina acetylsalicylová.
ANTIBIOTIKA: Ničí střevní mikroflóru, která za normálních podmínek produkuje vitamin K a vitaminy skupiny B. Jejich nepříznivý vliv je možné zmírnit pojídáním fermentovaných potravin s živými probiotickými kulturami.
Antienzymy: luštěniny a brambory
Látky, které nejrůznějším způsobem blokují činnost trávicích enzymů a snižují tak využitelnost bílkovin a sacharózy (řepného cukru) z potravy, se nazývají inhibitory. Najdete je především v bramborách, v luštěninách a v sóje. Většinu z nich lze ovšem zneškodnit uvařením, naklíčením nebo – v případě sóji – fermentací. Proto jsou nejzdravější a nejlépe stravitelné fermentované sójové výrobky jako miso, tempeh, tofu a sójové omáčky. „Takzvané sójové maso, jogurt, mléko ani sójovou mouku ovšem doporučit nemohu,“ upozorňuje Eva Cikrytová, spoluautorka portálu Jímejinak.
Jak se ubránit účinkům přírodních antinutričních potravin? Jedině pestrou stravou!