Článek
Co byste řekli svátečnímu dni, kdy nemusíte ráno vstávat ani plnit žádné povinnosti a nezbývá vám než lenošit a užívat si? Zkuste si o letošních svátcích vyhradit alespoň jeden takový den pro sebe a své blízké a kromě všemožných dobrot si připravit i sváteční nápoje plné čerstvé ovocné šťávy, koření (a kapky alkoholu)!
Perníčkový zmrzlinový koktejl
Na 2 velké porce potřebujete: 2 banány, lžičku perníkového koření (nebo směs skořice, zázvoru a hřebíčku), 2 lžíce medu, 300 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření, 2 lžíce šlehačky na ozdobu, perníčky
Pro alko verzi: 80 ml tmavého rumu
Postup: Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechte zmrazit. Zmrazené banány pak spolu s kořením, medem a trochou mléka rozmixujte na hladkou kaši. Postupně zašlehejte i zbylé mléko a rum, pokud ho používáte, rozdělte do sklenic a ozdobte šlehačkou a perníčky.
Tip: Zmrazené banány je fajn mít vždy po ruce připravené v mrazáku, protože s nimi kdykoli vytvoříte krémový koktejl nebo zmrzlinu bez zbytečné chemie a cukru – stačí přidat mléko a rozmixovat. Dochutit můžete kakaem, jiným výraznějším ovocem či trochou sirupu.
Kořeněný pomerančový svařák
Potřebujete: 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 10 ks hřebíčků, 3 plátky čerstvého zázvoru, 3 lžíce hnědého cukru, 500 ml čerstvě vymačkaného pomerančového džusu, láhev červeného vína
Na nealko verzi: 750 ml brusinkového nebo vinného džusu
Postup: Skořici, badyán, hřebíček, zázvor a cukr zalejte asi 200 ml vody a 15 minut povařte. Přilejte víno (nebo džus pro nealko verzi) a čerstvě vymačkaný pomerančový džus a ohřejte, ale už nevařte, aby nevyprchal alkohol. Svařák klidně připravte už den předem a nechte přes noc louhovat s kořením.
Tip: Zkuste i bílý svařák! Skvěle chutná s kapkou mandlového likéru…
Brusinkový přípitek
Na 4 porce potřebujete: 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 125 ml brusinkového džusu, 80 ml vodky
Na ozdobu: plátky pomeranče, čerstvé klikvy, snítky rozmarýnu
Na nealko verzi: vynechte vodku
Postup: Vychlazený pomerančový a brusinkový džus smíchejte s vodkou, rozdělte do sklenic a ozdobte plátky pomeranče, plody klikvy a snítkami rozmarýnu nebo (nejedovatého!) jehličnanu.
Tip: Jestli neseženete brusinkový džus, povařte hrst sušených brusinek v pomerančovém džusu a koktejl pak podávejte i s nimi. Parádně se k němu hodí i šumivé víno, kterým ho na závěr jednoduše dolejte.
Pomocníci pro přípravu domácích džusů a koktejlů:
Liší se nějak to, co pijete v zimě a co v létě, třeba červené versus bílé víno?