Článek
Páj je anglický typ koláče, kdy se těsto dává navrch formy, udělá se do něj jen pár dírek, aby mohla unikat pára, a náplň se pod těstovou „pokličkou“ trochu podusí. Jako příloha obvykle postačí právě ono těsto, případně ho můžete doplnit zeleninovým salátem.
Kuřecí krémový páj s houbami
Na 4–6 porcí potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, sůl, pepř, rostlinný olej, podle chuti asi 70 g slaniny, 1 cibuli, 250 g lesních hub nebo malých žampionů, tymián, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 300 ml kuřecího vývaru nebo vody, 1 balení (250 g) křehkého těsta, 1 vejce na potření
Postup: Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta, osolte, opepřete a v hluboké pánvi na troše oleje orestujte dozlatova. Asi v polovině restování přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, jemně nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené houby. Když je základ na náplň osmahnutý, vše z pánve vyndejte třeba děrovanou lžící a odložte stranou. Ve výpeku rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku. Vmíchejte tymián, mléko a vývar. Do vzniklého bešamelu vraťte maso s houbami a promíchejte. Troubu zapněte na 200 °C. Chladnoucí náplň přendejte do koláčové formy o průměru 26 cm (vymazávat není potřeba) a její okraje potřete olejem.
Křehké těsto rozválejte na kulatý plát a položte ho na formu. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, použijte naše základní křehké těsto. Na lemu formy prsty umačkejte a přebývající okraje zabalte dovnitř. Do těsta prořízněte několik otvorů, třeba křížků, a celou plochu potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 35 minut.
Tip: Do náplně můžete přidat také na špalíčky nakrájený pórek nebo syrové brambory.
Máte rádi jemné kuřecí maso?