Článek
Z dnešních tří vyzkoušených receptů si zákonitě musí vybrat každý. Kokosový koláč s tvarohem potěší milovníky klasiky, rumáčky vás donutí zavzpomínat na dětství a lodičky s meruňkami? Ty zase potěší experimentátory, kteří rádi zkouší něco nového. Připraveni? Pojďte na to!
Kokosový koláč
Na formu o průměru 26 cm potřebujete:170 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 21 g čerstvých kvasnic, 25 g másla,1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 80 ml vlažného mléka.
Na náplň: 400 g měkkého polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci cukru krupice, 50 g mandlových plátků, 50 g strouhaného kokosu
Na drobenku:50 g másla, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce plátků mandlí, 2 lžíce strouhaného kokosu
Postup:Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a kvasnice. Kvásek přidejte do mísy k mouce, rozpuštěnému máslu, žloutku, soli a vanilkovému cukru a vařečkou vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout asi půl hodiny. Těsto pak rozválejte a vyložte jím koláčovou formu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a vrhněte se na náplň (stačí jen zašlehat všechny suroviny) a drobenku (tam zase ingredience promněte mezi prsty). Koláč naplňte tvarohovou směsí, zasypte mandlovou drobenkou a pečte asi 35 minut.
Rumáčky s tvarohem
Na 15 rumáčků potřebujete:400 g hladké mouky, 150 ml mléka, 42 g kvasnic, 2 vejce, špetku soli, 40 g cukru krupice, 100 ml rostlinného oleje, 1 citron
Na náplň:250 g měkkého polotučného tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 20 rozinek
Na potření:50 g másla, 40 ml tuzemského rumu
Postup:Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a kvasnice. Kvásek po pár minutách přidejte k mouce, vejcím, soli, oleji a nastrouhané kůře z citronu. Zadělejte hladké těsto, kterému stačí kynout asi jen 15 minut. Poté ho rozválejte na pomoučněném vále na placku vysokou asi 4 mm a rozdělte ji rádýlkem na čtverce o straně 6 cm.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Z uvedených surovin vytvořte náplň, kterou lžičkou rozdělujte do středu každého čtverce. Spojte rohy a strany tak, že vzniknou balíčky, které pokládejte spojem dolů na plech s pečicím papírem. Rumáčky pečte v troubě asi 12-15 minut. Když budou zlatavé, vyndejte je a ihned potírejte směsí rozpuštěného másla a rumu.
Lodičky s meruňkami
Na 15 lodiček potřebujete: 500 g hladké mouky, 25 g droždí, 3 lžíce cukru krupice, 200 ml mléka, špetku soli, 2 žloutky, 140 g másla
Na náplň: 350 ml vody, 1 skořicový cukr, sáček vanilkového pudinkového prášku, 4 lžíce cukru, 1 plechovku kompotovaných meruněk, čokoládovou polevu
Postup: V mléce rozpusťte cukr a droždí. Kvásek pak přidejte do mísy k mouce, soli, žloutkům a rozpuštěnému máslu. Rukama vypracujte tužší těsto, které nechte půl hodiny odpočívat na teplém místě. Poté ho rozválejte na plát vysoký asi 3 mm.
Do hrnce nalejte 350 ml vody, přidejte skořicový cukr, vanilkový pudink, cukr a směs přiveďte k varu. Když zhoustne, odstavte ji z vařiče a nechte mírně zchladnout.
Z vyváleného těsta rádýlkem vykrajujte jakási kávová zrnka (kosočtverce) o délce asi 12 cm (jak vidíte na obrázku), která ještě asi 1 cm od krajů po stranách nařízněte (do špiček nezasahujte). Volné kraje teď křížem přeložte a vzniklé lodičky naplňte skořicovou směsí a meruňkou. Pečte 15 minut při 180 stupních. Vychladlé lodičky stříkejte čokoládovou polevou.
A na jaké nápady z kynutého těsta nedáte dopustit vy? Přidávejte tipy do rubriky Vaše recepty!