Článek
Dětské příkrmy se většinou zavádějí od ukončeného 6. měsíce u kojených dětí. Pokud mají miminka mléko umělé, můžete po poradě s pediatrem podávat příkrmy už od 4. ukončeného měsíce. Většinou vyzkoušíte nejdříve jeden druh zeleniny, následně ovoce, a poté lze vymýšlet různé varianty. Určitě však začněte od pyré, kdy se vše mixuje, a pak přejděte na kaše, které vzniknou pouze rozmačkáním uvařených potravin. Pozor na sůl, ta by se neměla používat takřka vůbec. Možná vám tak naše dnešní tipy přijdou nyní vhod.
Pastinákové pyré
Potřebujete: 2 kusy pastináku, 1 střední brambora, lžička másla
Postup: Pastinák i bramboru oloupejte a uvařte ve vroucí vodě do měkka. Pokud máte parní hrnec, určitě jej využijte. Zeleninu pak rozmixujte s trochou vody a máslem, které pyré zjemní. Nejlépe chutná s kuřecím či králičím masem.
Dýňová polévka
Potřebujete: 1x dýně hokkaidó, 1 menší cibule, 1 velká brambora (nebo 2 malé), 2 mrkve, olivový olej
Postup: Na másle nebo lžičce oleje zpěňte cibulku a přidejte oloupanou a pokrájenou dýni na kostičky. Osmahňete ji a po pěti až deseti minutách zalejte 1 litrem horké vody. Pak vmíchejte pokrájenou mrkev a brambory a vše povařte zhruba 15 minut, aby byla zelenina měkká. Pokud použijete papiňák, doba varu je maximálně 10 minut. Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte lžičku olivového oleje, a polévka pro děti je hotová. Pokud už se jedná o děti, které mají v příkrmech zavedené mléčné výrobky (zhruba od 9. měsíce), můžete přidat na dochucení či zahuštění bílý jogurt či zakysanou smetanu. Solte dle vlastního uvážení, dětem však pochopitelně maličko.
Hrušková svačinka
Potřebujete: 2 hrušky, další druh ovoce dle libosti
Postup: Ovocné příkrmy jsou velice jednoduché, neboť se často skládají z jednoho či dvou druhů ovoce, které se trochu podusí v malém množství vody a následně rozmixují na pyré či rozmačkají vidličkou na kaši. Proto můžete hruškovou přesnídávku obměňovat a přidávat do ní dle chuti banán či jablko.
Kaše ze sladkých brambor
Potřebujete: 1 až 2 batáty, olivový olej, lžička másla
Postup: Kvůli zachování chuti batáty nevařte, ale upečte v troubě předehřáté na 200 °C. Před tím, než je naskládáte na pečicí papír, je potřete lehce olejem, aby se následně lépe oloupaly. Pečte do měkka, trvá to zhruba 30-45 minut. Zchladlé batáty oloupejte, nakrájejte a rozmačkejte s vodou a máslem. Můžete servírovat s kousky dušeného vepřového či hovězího masa.
Banánovo-jablečná přesnídávka se skořicí a ořechy
Potřebujete: 3 jablka, 1 banán, špetka mleté skořice, lžíce ořechů (jakékoli – kešu, mandle a pod.)
Postup: Jablka omyjte, oloupejte, pokrájejte na kostky a trochu povařte. Banány pouze oloupejte a přepulte. Poté jablka s banány vložte do mixéru, přisypte skořici a mixujte. V průběhu přidávejte ořechy a zvyšte výkon na nejvyšší otáčky. Následně hladkou směs nalejte do skleniček a nechte případně vychladit. Na závěr je ještě možné přidat přírodní sladidlo v podobě sirupu či medu, a uvidíte, že si pochutná celá rodina! :-)
Tihle pomocníci do kuchyně se vám budou hodit
A jaké příkrmy chystáte svým dětem vy?