Článek
Postup
01.
Prolisovaný česnek, sůl, trochu čerstvě namletého pepře, papriku, špetku chilli a tymián nebo jinou oblíbenou bylinku rozmíchejte s takovým množstvím oleje, aby vznikla jednotná pasta.
02.
Sýr rozpulte (či rozčtvrťte), potřete směsí a znovu spojte. Cibuli pokrájejte na půlkolečka.
03.
Na dno vymyté skleničky dejte polovinu cibule, přidejte sýr, bobkový list a snítku bylinky (pro efekt můžete přidat i chilli papričku), překryjte cibulí, zasypejte pepřem a zalijte olejem tak, aby bylo vše ponořeno.
04.
Budete-li skleničky skladovat v lednici, můžete sýr připravit až týden předem, mimo ni pak počítejte asi se třemi dny.
Tip
Sýry promažte hotovým pestem (třeba z medvědího česneku), paprikovým ajvarem nebo harissou. Další variantou jsou utopenci, které můžete připravit i dva týdny předem (ověřte, že nemáte mezi hosty žádné vegetariány...).
Balíček „na ráno poté“
Připravte dárkové taštičky nebo balíčky se vším potřebným pro kamarády trpící kocovinou. Ráno vám budou víc než vděční! Ke skleničce se sýrem přibalte lahev vody (koly, piva...), šumák s vitaminem C, prášek na bolest hlavy, sluneční brýle nebo třeba mátový bonbon pro svěží dech.
Jako první pomoc funguje také zavařené maso. To už jste zkoušeli?